Spajić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Milovića po hitnom postupku

post-img Foto: Boris Pejović
24kroz7 11.06.2024. 20:53

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić dostavio je danas Skupštini Crne Gore predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića. To je objavljeno na sajtu Skupštine.

– Odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milović je izabran za ministra pravde. Kao što je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamične agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman. Sa druge strane, ministar pravde Andrej Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde – navodi se u obrazloženju predloga.

Spajić dodaje u obrazloženju: “S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija. Imajući u vidu član 82 stav 1 tačka 12 Ustava Crne Gore kojim je propisano da Skupština bira i razrješava predsjednika i članove Vlade, podnosim Skupštini predlog da se Andrej Milović razriješi funkcije ministra pravde, po hitnom postupku – dio je dokumenta koji je dostavljen Skupštini.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku