Spajić sjutra na premijerskom satu – Abazović: Da li postoje rodbinske veze između zaposlenika posredničkih agencija i članova Vlade

post-img Milojko Spajić Foto: Skupština Crne Gore
autor-img 24kroz7 29.07.2024. 11:28

Premijer Milojko Spajić će se sjutra 30. jula naći pred poslanicima u Skupštini tokom premijerskog sata, koji je odgođen zbog njegovog prisustva svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. Ova sjednica, prvobitno zakazana za petak, 26. jula, pružiće priliku poslanicima da iznesu svoja pitanja i sumnje vezane za aktuelne političke, ekonomske i društvene teme u Crnoj Gori.

Na sajtu parlamenta navedeno je da je devet poslanika pripremilo pitanja za premijera Spajića. Ova pitanja obuhvataju širok spektar tema, od ekonomske politike i infrastrukture do nacionalnih odnosa i zapošljavanja.

Sporna odluka o zaduženjima i hedžing mehanizmima

Lider Građanskog pokreta (GP) URA, Dritan Abazović, usmjeriće svoje pitanje na upotrebu posredničkih agencija u prethodnim zaduženjima države i hedžingu. On će zatražiti od premijera informacije o tome da li su korišćene usluge posredničkih agencija, te da li su zaposlenici tih agencija povezani rodbinskim vezama s članovima Vlade.

Ekonomski program i omladinska politika

Šef poslaničkog kluba PES-a, Vasilije Čarapić, fokusiraće se na ekonomski program “Evropa sad 2”. On će tražiti objašnjenje na koji način će ovaj program poboljšati položaj mladih u Crnoj Gori, kao i strategiju Vlade u vezi s omladinskom politikom.

Posljedice zabrane ulaska u Hrvatsku Bečiću, Mandiću i Kneževiću 

Jedno od ključnih pitanja odnosi se na odluku Hrvatske da proglasi potpredsjednika Vlade Alekse Bečića nepoželjnom osobom. Poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić pitaće Spajića da li će pokrenuti postupak razrješenja Bečića, dok će poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević postaviti pitanje o mogućim posljedicama ovih odluka na put Crne Gore ka Evropskoj uniji, te o namerama PES-a da reaguje u vezi sa šefom Skupštine Andrijom Mandićem.

Političke strategije i kriminal

Šef poslaničkog kluba Demokrata, Boris Bogdanović : Da li su takve retorike sredstvo koje koriste određene interesne grupe, posebno oni koje nazivamo lukrativnim nacionalistima, kako bi se prikrila njihova kriminalna djelatnost? U konačnom, da li se lukrativni nacionalisti bave time ko je Bošnjak, Musliman, Albanac, Hrvat, Rom, Srbin, a ko Cmogorac, kako se ne bi znalo ko je kriminalac.

Razlike u nadležnostima resora

Poslanica posebnog kluba, Jevrosima Pejović, postaviće pitanje o suštinskim razlikama u nadležnostima između potpredsjednika Vlade za vanjske i evropske poslove Filipa Ivanovića i potpredsjednika za međunarodne odnose i ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića.

Infrastruktura i zapošljavanje

Poslanik DNP-a Vladislav Bojović, pitaće Spajića u kojoj fazi je priprema izgradnje druge i treće dionice auto-puta, kao i u kojoj je fazi priprema, odnosno realizacija ključnih infrastrukturnih projekata na sjeveru Crne Gore, dok će šef kluba Socijalističke narodne partije (SNP) i Saveza građana CIVIS Bogdan Božović tražiti odgovor na upit da li Vlada planira da preduzme konkretne aktivnosti kako bi obeštetila bivše radnike “Impregnacije AD Kolasin”.

Stopa zaposlenosti na sjeveru

Poslanik Bošnjačke stranke (BS), Mirsad Nurković: Konkretno, koja je stopa zaposlenosti i koja je stopa nezaposlenosti u navedenom regionu, koliko je ljudi koji aktivno traže posao? Navedite podatke vezano za stručnu spremu onih koji traže posao na sjeveru Crne Gore, i ima li Vlada strategiju za rješavanje ovog gorućeg pitanja s kojim se sučeljavaju građani sjevera? Ako ima, molim Vas da nas upoznate s istom .

Premijerski sat u Skupštini pruža priliku za otvoreni dijalog o ključnim pitanjima koja pogađaju građane Crne Gore. Odgovori koje će premijer Spajić pružiti mogli bi značajno uticati na političku klimu i dalji razvoj ekonomske i socijalne politike u zemlji.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku