Spajić u pisanom odgovoru Zirojeviću tražio od Mandića da odustane od kapele, pa to prećutao u Skupštini

post-img Milojko Spajić – Foto; Skupstina Crne Gore
autor-img 24kroz7 19.07.2024. 21:13

Na pitanje poslanika Socijaldemokrata Nikole Zirojevića, kako komentariše izjave predsjednika Skupštine Crne Gore, Andrije Mandića, kojima je inicirao izgradnju kapele na Lovćenu, a koje duboko dijele crnogorsko društvo i potencijalno mogu dovesti do ozbiljnog pogoršanja međuvjerskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori, premijer Spajić je dostavio jedan pisani odgovor, a u Skupštini dao potpuno drugačije objašnjenje.

Spajić je u pisanom odgovoru, koji je medijima dostavljen iz kabineta Premijera, izjavio da će zamoliti predsjednika Mandića da odustane od ideje izgradnje Njegoševe kapele na Lovćenu.

– Kada je u pitanju inicijativa o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu, čuli smo od gospodina Mandića, kao pokretača te inicijative, da smatra da smo danas zreli kao društvo da realizujemo takvu ideju i da će to dovesti do pomirenja u Crnoj Gori. Od Vas, gospodine Zirojeviću, čujemo da takve inicijative duboko dijele crnogorsko društvo i potencijalno mogu dovesti do ozbiljnog pogoršanja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa u Crnoj Gori. Svjedoci smo i brojnih drugih reakcija i komentara, koji ne idu u prilog saopštenoj Inicijativi. Zato, sagledavajući potencijalni uticaj na sveukupne društveno-političke odnose u zemlji, uključujući i moguće dodatne podjele i konfrontacije, molim uvaženog predsjednika Skupštine Crne Gore da odustane od ove ideje i da svi zajedno budemo usmjereni ka rješenjima koja su u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana -piše između ostalog u Spajićevom pisanom odgovoru.

U Skupštini Crne Gore Spajićev odgovor se razlikovao, a došao je odmah nakon Mandićevog pojašnjenja izjave, pa je dodao da ne bi ulazio u dalju polemiko oko tih stvari.

– Mislim da je manir kojim smo počeli 44. Vladu, gdje smo jednu jako zahtjevnu i tešku temu popisa riješili na pravi način, mislim da je to matrica kako treba da rješavamo sve teme u Crnoj Gori. Mislim da je to bio i poziv predsjednika parlamenta i ta jedna tema da se riješi na taj način. Kao poslanički klub ćemo uvijek težiti pomirenju i ujedinjenju Crne Gore. Sve etničke, religijske, društvene grupe treba da se ujedine i fokusiraju na tri najbitnije teme – EU, rast evropskog standarda i vladavina prava – odgovorio je Spajić u Skupštini na Zirojevićevo pitanje.

Zirojević je istakao da se Spajićev odgovor razlikuje od onoga što je pisanim putem dostavio, jer tamo piše da će zamoliti Mandića da “odustane od ove ideje”.

– Iskreno se nadam da i dalje stojite pri tome stavu, a vjerujem i iz ovoga što sam čuo od predsjednika parlamenta, da je i on svjestan da ovo pitanje, u ovom političkom trenutku, ni na koji način ne doprinosi boljitku građana, niti ovog društva u cjelini – zaključio je Zirojević.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku