Što sadrži Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima

post-img foto: Bošnjačka stranka
Izvor: Dan 14.09.2024. 09:21

Klub poslanika Bošnjačke stranke predao je u skupštinsku proceduru Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima, kojim se traži osuda masovnog zločina iz 1924. godine. Predlog, koji su potpisala svih šest poslanika Bošnjačke stranke (BS), iniciran je od strane Odbora za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima. Predsjednik ovog odbora je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, dok je potpredsjednik akademik Šerbo Rastoder.

Bošnjačka stranka apeluje na kolege iz drugih političkih partija da prepoznaju istorijski značaj ovog pitanja i podrže Rezoluciju, čiji je cilj da se osudi zločin i očuva sjećanje na nevine žrtve. U nastavku članka, donosimo stavke iz Predloga Rezolucije:

Stavke iz Predloga Rezolucije:

1. Skupština osuđuje višedecenijsko “ćutanje” o masovnom zločinu nad nevinim žrtvama u Šahovićima, smatrajući ga dodatnim razlogom za osudu ovog i svakog sličnog zločina.

2. Rezolucija potvrđuje posvećenost Crne Gore vrijednostima multikulturalnog društva i osuđuje svaki oblik nasilja motivisanog vjerskim ili nacionalnim razlozima.

3. Pravdanje zločina kao “osvete” je neprihvatljivo, a Crna Gora kao pravno uređena država mora osuditi takve postupke, posebno u kontekstu običajnog prava.

4. Zločin počinjen u Šahovićima osuđuje se kao bez presedana u crnogorskoj istoriji, posebno zbog žrtava koje su bile nenaoružane.

5. Vlada Crne Gore se poziva da Odboru i potomcima žrtava omogući izgradnju spomen obilježja na odgovarajućoj lokaciji.

6. Zločin u Šahovićima treba da postane dio obrazovnih programa kako bi se osiguralo njegovo pamćenje i sprečilo ponavljanje sličnih događaja.

7. Potreba za podizanjem spomenika građanima pravoslavne vjere koji su svojim činjenjem spasili ljudske živote tokom genocida.

8. Lokalne vlasti u Bijelom Polju su pozvane da sprovedu zakonske obaveze u vezi sa očuvanjem muslimanskih grobalja na području Šahovića i Pavinog Polja.

9. Predlaže se da 9. i 10. novembar budu ustanovljeni kao dani sjećanja na nevine žrtve Šahovića.

10. Skupština se obavezuje da nastavi sa jačanjem svijesti o zločinu u Šahovićima, na isti način kao i prema drugim zločinima u Crnoj Gori.

11. Naglašava se da današnji stanovnici Vraneške doline ne snose krivicu za zločine iz prošlosti, niti priznavanje genocida može biti osnov za promjene vlasničkih odnosa.

Očekuje se da će predložena Rezolucija izazvati široku raspravu među poslanicima, ali i u crnogorskoj javnosti. Bošnjačka stranka je istakla da je ovo korak ka pravdi i pomirenju, ali i ka trajnom pamćenju žrtava jednog od najmračnijih događaja iz crnogorske prošlosti.

Bošnjačka stranka predala Predlog Rezolucije o genocidu u Šahovićima: Poziv na istinsko suočavanje sa prošlošću

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku