Sukobi unutar vlasti otežavaju pripreme za izbore u Podgorici

post-img Foto: Luka Zeković
Izvor: Vijesti 23.08.2024. 10:10

Politički činioci na državnom nivou još uvijek nisu donijeli konačnu odluku o tome kako će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici, zakazanim za 29. septembar. Neki od njih i dalje zagovaraju formiranje široke koalicije koja bi uključila sve partije parlamentarne većine, dok drugi razmatraju opciju samostalnog nastupa.

Kako saznaju “Vijesti”, premijer Milojko Spajić potvrdio je na konferenciji za novinare da podgorički Odbor Pokreta Evropa sad (PES) još nije predložio model nastupa na izborima. “Ima više opcija, ali vidjećemo,” kazao je Spajić, naglašavajući da se još uvijek razmatraju tri mogućnosti: samostalni nastup, koalicija sa Demokratama ili formiranje široke koalicije koja bi uključila sve partije parlamentarne većine.

Među zagovornicima široke koalicije ističu se Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP). Šef Poslaničkog kluba NSD-a Dejan Đurović izjavio je da je parlamentarna većina, koja je pobijedila na izborima 30. avgusta 2020. godine, sada oličena u izvršnoj vlasti, te da bi trebalo zajednički nastupiti na izborima u Podgorici. Ministarka turizma i funkcionerka NSD-a Simonida Kordić, takođe je podržala ovaj stav.

U slučaju samostalnog nastupa, NSD i DNP će vjerovatno predvoditi šefica podgoričkog parlamenta Jelena Borovinić Bojović, dok će nosilac liste Demokrata biti aktuelni ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović. PES još nije donio odluku, ali će se izbor najvjerovatnije svesti između aktuelne gradonačelnice Olivere Injac i ministra energetike i šefa podgoričkog Odbora PES-a Saše Mujovića.

Za sada je izvjesno da će na izborima samostalno nastupiti Demokratska partija socijalista (DPS), Evropski savez, Stranka evropskog progresa (SEP) nekadašnjeg premijera Duška Markovića, lista doskorašnjeg ministra pravde Andreja Milovića, pokret Naprijed bivšeg ministra pravde Marka Kovača, pokret Preokret i još neki manji politički subjekti. Moguće je da će na isti način nastupiti i BS.

Danas će svoju listu predstaviti bivši ministar pravde i nekadašnji član PES-a Andrej Milović. Na njegovoj Podgoričkoj listi, kako je saopšteno, nalaze se Drago Đeković, Jelena Brajković Stevović, Maja Gardašević, Nemanja Vukićević, Nikola Kovačević Kovo i drugi.

Dok vlast na državnom nivou vijeća o tome kako će nastupiti, opozicija je već u završnoj fazi formiranja svojih lista, a rok za njihovo podnošenje ističe 3. septembra u ponoć. Očekuje se da će konačni sastav izbornih listi značajno uticati na ishod lokalnih izbora u Podgorici, koji se smatraju ključnim za političku budućnost Crne Gore.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku