Tenzije u PES-u: Ivanović i Mujović protiv Spajićevog plana za rekonstrukciju, Dragaš najavio ostavku

post-img Sjednica Glavnog odbora Pokreta Evropa (arhiva) Foto: Pokret Evropa sad
autor-img 24kroz7 23.07.2024. 10:41

Kako je portal 24kroz7 sinoć javio, burno je bilo na jučerašnjoj sjednici predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES). Većina članova navodno je bila protiv plana premijera Milojka Spajića za rekonstrukciju Vlade. Sjednici nije prisustvovao ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, za kojeg se spekuliše da će danas vjerovatno ostati bez te funkcije i da namjerava potpuno napustiti politiku.

Na sjednici je, kako saznaje 24kroz7, navodno ostavku najavio i član predsjedništva PES-a Tihomir Dragaš. Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović takođe nije zadovoljan predloženom rekonstrukcijom jer je njegov resor ostao sa samo dva direktorata, dok je ostalo pripalo novom ministarstvu za rudarstvo, naftu i gas kojim će upravljati Admir Šahmanović iz Bošnjačke stranke (BS). Mujović je navodno obavijestio članove GO PES-a da je protiv ovakvog dijeljenja njegovog ministarstva.

– Predsjedništvo je jedno od mirnijih kom sam prisustvovao, bura je suprotno od toga – izjavio je jedan član predsjedništva PES-a, dodajući da je okupljanje političkih snaga koje su bile polovi nacionalnih podjela gotovo 30 godina veliki uspjeh.

– Takvo okupljanje u svom centru ima tri naša cilja – bolji standard građana, evropske integracije i vladavinu prava – dodao je on.

Jedan od učesnika sjednice Glavnog odbora PES-a kazao je da će Ivanović u rekonstruisanoj Vladi biti potpredsjednik za vanjske i evropske poslove. Na sjednici Glavnog odbora BS-a rečeno je da će lider stranke Ervin Ibrahimović biti ministar vanjskih poslova i potpredsjednik za međunarodne odnose.

Rekonstrukcija Vlade izazvala je brojne kritike, posebno među opozicijom. Odluka o rekonstrukciji donesena je bez saglasnosti opozicije, koja je oštro kritikovala dosadašnji proces. Poslanici će danas nastaviti sjednicu parlamenta, raspravljajući o rekonstrukciji Vlade i izglasavanju novih kadrova. Predloženi su funkcioneri Bošnjačke stranke (BS), Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP).

Prema informacijama koje nezvanično saznaju 24kroz7, rekonstruisana 44. vlada imaće 26 ili 27 ministarstava, pet potpredsjednika bez resora i premijera. Bošnjačka stranka bi mogla da u rekonstruisanoj Vladi dobije šest pozicija, a na sjednici Glavnog odbora BS-a konstatovano je da će im pripasti “11 odsto vlasti po dubini”.

Ako danas budu izabrani novi ministri i potpredsjednici Vlade Milojka Spajića, na njenom prvom okupljanju možda neće biti mjesta za stolom u sali u kojoj se održavaju sjednice, jer članova Vlade može biti najmanje jedan više nego što trenutno tamo ima stolica i kompjutera – 31, a za tim stolom sjede još i generalni sekretar i predstavnik Sekretarijata za zakonodavstvo.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku