URA predala izmjene zakona, predlažu povećanje dječijih dodataka za 50%

post-img Foto: Građanski pokret URA
R.B. 12.04.2024. 12:53

Poslanički klub Građanskog pokreta URA danas je u skupštinsku proceduru predao izmjene Zakona o socijalnoj dječjoj zaštiti kojima predlažu povećanje svih dječijih dodataka za 50 odsto, navodi se u saopštenju Građanskog pokreta URA.

Danas je na konferenciji za medije šef Kluba poslanika GP URA Miloš Konatar saopštio da se predloženim izmjenama zakona predviđa da se osnovni iznos dječijeg dodatka, umjesto dosadašnjih 30 eura poveća na 45 eura, a za djecu korisnike materijalnog obezbeđenja, umjesto dosadašnjih 44 eura na 66 eura, dok bi za djecu korisnike lične invalidnine i djecu bez roditeljskog staranja, umjesto dosadašnjih 60 eura bio 90 eura.

– Smatramo da je ovo vrlo nužna i potrebna mjera, imajući u vidu kontinuirani rast cijena u Crnoj Gori u posljednje 3 godine. Upravo je to glavni razlog zašto tražimo povećanje dječijih dodatka. Neke cijene porasle su za preko 100 odsto. Dakle imamo opšti rast cijena zbog čega je prilično devalvirala vrijednost dječijih dodataka koje smo propisali 2021. godine. Građanski pokret URA bio jedan od predlagača donošenja zakona kojim je omogućeno da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječiji dodatak, zato smo smatrali da imamo i obavezu da predložimo povećanje dječijih dodataka u Crnoj Gori za 50 odsto – saopštio je Konatar.

On je pojasnio da predlog koji je predat Skupštini podrazumijeva da se ovaj zakon počne primjenjivati od 1. januara 2025. godine. – Dakle, ni na koji način se ne narušava finansijska stabilnost Crne Gore i ono što su planovi za 2024. godinu i ono što je propisano budžetom. Upravo zbog toga smo ove izmjene predložili da stupe na snagu od 1. januara 2025. kako bi bilo dovoljno vremena da se ova dodatna sredstva planiraju i obezbijede budžetom za 2025. godinu – poručio je Konatar.

–  Očekujemo podršku za usvajanje ovih izmjena zakona od svih poslanika i poslanica u Skupštini Crne Gore. Jer za našu djecu, a samim tim i za budućnost naše države mora imati novca – zaključio je Konatar.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku