URA predala u proceduru Prijedlog zakona o porijeklu imovine

post-img Foto: Građanski pokret URA
N.A. 02.04.2024. 10:18

Građanski pokret URA podnio je u skupštinsku proceduru zahtjev za usvajanje Zakona o porijeklu imovine.

“Cilj zakona je da se u građanskom postupku radi kontrola imovine za koju se sumnja da je stečena na ilegalan način”, kazao je poslanik i predsjednik URE Dritan Abazović. Abazović je istakao da bi u državnoj kasi završilo čak 25 miliona eura, kao i da bi ta imovina mogla da se stavi u funkciju građana Crne Gore, da je ovaj zakon usvojen ranije.

On je dodao da je zamrznuta imovina vrijedna oko 40 miliona eura.

Poslanik GP URA Miloš Konatar je kazao da ovim zakonskim rješenjem nijedan bivši ili sadašnji funcioner nije zaštićen imunitetom.

“Upravo zbog toga, radi se o građanskom a ne krivičnom postupku, zato će se ovim zakon rješenjem nijedan poslanik nije zaštićen od eventualnog procesa ispitivanja stečene imovine”, naglasio je Konatar.

Na pitanje kada će se procijeniti da je potrebno ispitivati nečiju imovinu, Abazović je kazao da  sve zavisi od procjene nadlženih organa kada treba da rade kontrolu, te da pokretanje istrage zavisi, kako je naglasio, takođe od nadležnog tužilaštva.

Abazović je dodao da se protiv običnih građana neće pokretati naredba o sprovođenju istrage, kao i da će u fokusu biti samo oni funkcioneri i ljudi koji iskaču iz neke normalno ili legalno stečene imovine.

 24kroz7

Rasprava (1)
B
Beki Bekić
02.04.2024.
Bravo
Odgovori

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku