URA: Spajićeva Vlada povećavanjem PDV-a na knjige i štampu pokazuje potpunu nebrigu za kulturni razvoj društva

post-img Foto: Getty images
autor-img 24kroz7 01.08.2024. 13:48

Spajićeva Vlada planira povećanje PDV-a na knjige, štampu, autorska prava i kulturne usluge, što će otežati pristup obrazovanju, kulturi i nauci te dodatno pogoršati situaciju za građane i institucije. Iz Građanskog pokreta URA upozoravaju da će ovakva mjera smanjiti pristup ovim resursima, negativno uticati na obrazovanje, kulturu i sport, te pozivaju Vladu da preispita odluku i pronađe alternativna rješenja.

– Plan Spajićeve Vlade da poveća PDV na knjige, štampu, monografske i serijske publikacije, autorska prava, kao i na usluge u oblastima obrazovanja, književnosti, umjetnosti, nauke i sporta negativno će uticati na pristup kulturi, obrazovanju i nauci, otežavajući već tešku situaciju za građane i institucije u ovim sektorima. Umjesto da se kulturi prida više pažnje, ovakav populistički potez održava potpunu nebrigu vlasti o kulturnom razvoju crnogorskog društva. Postavlja se pitanje da li je zapravo cilj ‘rijalitizovati’ ga? –  saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Iz URE ističu da Spajiću odgovara da građani manje čitaju kako bi njima lakše manipulisali i da se ovakav odnos vlasti prema kulturi mogao vidjeti u prošlosti, u nekim mračnijim vremenima. Napominju da više cijene knjiga i štampe mogu smanjiti pristup ovim resursima, posebno ljudima s nižim prihodima.

–  To može dodatno loše da utiče na obrazovanje, a knjige i štampa igraju važnu ulogu u očuvanju kulture i podsticanju kritičkog mišljenja i kreativnosti. Viši PDV negativno će uticati i na autore i izdavače, jer će smanjiti njihove prihode i mogućnost ulaganja u nove projekte – tvrdi se u saopštenju.

Takođe, upozoravaju iz URE, zabrinjava povećanje PDV-a na ulaznice za bioskope, pozorišta, koncerte, muzeje i sportske događaje. ,,Ove aktivnosti igraju ključnu ulogu u razvoju kritičkog mišljenja, kreativnosti i fizičke aktivnosti među građanima. Visoke cijene ulaznica mogu dovesti do smanjenja posjećenosti ovih kulturnih i sportskih događaja, što loše utiče na razvoj kulturne scene i sportskih aktivnosti u zemlji. Takođe, ovim potezom vlasti su pokazale i da ih nije briga za razvoj mladih kojima se ionako slabo nude bilo kakvi sadržaji“.

Iz URE pozivaju Vladu da preispita ovu odluku i pronađe alternativna rješenja koja neće ugroziti kulturni i obrazovni sektor.

– Umjesto povećanja poreza, predlažemo unapređenje efikasnosti i transparentnosti u upravljanju postojećim resursima. Takođe, podržavamo inicijative za jačanje javno-privatnih partnerstava u ovim sektorima, što može donijeti dodatne prihode bez dodatnog opterećenja građana. Naša partija će se nastaviti zalagati za politike koje promovišu dostupnost obrazovanja, kulture, nauke i sporta za sve građane Crne Gore. Smatramo da je ulaganje u ove sektore ključ za održivi razvoj i napredak našeg društva – zaključuju iz URE.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku