Usvojena rezolucija o Srebrenici, Vlada Crne Gore glasala ZA!

post-img foto: UN
24kroz7 23.05.2024. 16:39

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju o Srebrenici. Za usvajanje rezolucije glasalo je 84 države članice, protiv je bilo njih 19, dok je uzdržanih bilo 68.

foto: UN - glasanje
foto: UN – glasanje

Rezoluciju UN-a izglasalo je 43,5 odsto članica.

Države koje su glasale protiv Rezolucije su: Rusija, Mađarska, Bjelorusija, Kina, Komoros, Antigva, Sirija, Kuba, Kongo, Demokratska Narodna Republika Koreja, Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe, i Srbija.

Države koje su bile uzdržane su, između ostalih i Grčka, Slovačka, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, Vijetnam, Šri Lanka, Brazil, Bahrein, Argentina, Alžir, Angola, Meksiko, Filipini, Nigerija, Nepal, Oman, Panama i Jermenija.

Države koje su glasale za Rezoluciju su, između ostalih, i: SAD, Velika Britanija, Albanija, Austrija, Australija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Čile, Hrvatska, Češka, Danska, Island, Indonezija, Iran, Irska, Irak, Italija, Japan, Libija, Luksemburg, Kuvajt, Litvanija, Malezija, Malta, Crna Gora, Holandija, Novi Zeland, Severna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Katar, Moldavija, Rumunija, San Marino, Saudijska Arabija, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švajcarska, Tunis i Turska.

Angola: Bićemo uzdržani

Predstavnik Angole poručio je da bi ta zemlja više voljela da ima Rezoluciju koja se bavi pozitivnim razvojem, uzajamnim poverenjem i da govori o lekcijama koje treba učiti, kao i da promoviše stabilnost, te istakao da će Angola biti uzdržana.

Ujedinjeni Arapski Emirati će biti uzdržani 

– Ovdje se vidi velika i značajna politizacija. Situacija na Balkanu je krhka – kazao je predstavnik UAE, te dodao da je u Srebrenici bio genocid i da je ta država uz “braću u BiH” .

Egipat: Protivimo se ishitrenom procesu u predstavljanju Rezolucije

Predstavnik Egipta naveo je da se ta država protivi “ishitrenom procesu” da se predstavi nacrt Rezolucije i dodao je da to baca sumnju na namjeru rezolucije.

– Egipat bi se nadao usvajanju rezolucije konsenzusom.

Nikaragva: Glasaćemo protiv Rezolucije

Predstavnica Nikaragve kazala je da je ta država uvijek osuđivala zločine protiv čovečnosti, te istakla da Rezolucija neće doprinijeti pomirenju pa će ova država biti protiv rezolucije o Srebrenici.

Venecuela: Zalažemo se za proces na osnovu konsenzusa koji je započet u Dejtonu

Predstavnik Venecuele je na sjednici Generalne skupštine rekao da žrtve Srebrenice zaslužuju obeležavanje na osnovu konsenzusa svih država regiona i da ta zemlja apeluje da se nastavi proces koji je započet u Dejtonu, te istakao da oni zagovaraju pomirenje i mir na Balkanu i da poštuju poziv na razmatranje svih ideja pri donošenju odluke za ovaj nacrt Rezolucije.

Kuba odbacila tekst rezolucije, protiv politizacije

Predstavnik Kube izjavio je da podržava konstruktivni dijalog, i protivi se inicijativama koje vode novim eskalacijama.

– Kuba odbacuje tekst donijet bez konsenzusa, protivi se politizaciji koja vodi do novih podjela. Zalažemo se za dijalog i međusobno uvažavanje.

Azerbejdžan najavio da neće glasati o Rezoluciji

Predstavnik Azerbejdžana najavio da ta zemlja neće biti u mogućnosti da glasa ukoliko predlog Rezolucije o Srebrenici bude bio stavljen na glasanje iz razloga što je ta zemlja posvećena poštovanju teritorijalnog integriteta zemalja i da se protivi miješanju u unutrašnja pitanja.

Namibija će biti uzdržana

Predstavnik Namibije rekao je na sjednici Generalne skupštine UN da će ova država biti uzdržana na glasanju o Rezoluciji o Srebrenici.

RTS javlja: Tri zemlje povukle kosponzorstvo rezoluciji

Kako javlja RTS kosponzorstvo Rezoluciji u Srebrenici povukli su Vanuatu, Antigva i Barbuda i Malavi

Protest ispred Vlade Crne Gore zbog rezolucije o Srebrenici

Ispred zgrade Vlade Crne Gore počeo je protest građana protiv najave Vlade da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

foto: Dan
foto: Dan

Kineski predstavnik kazao je da će Kina biti protiv Rezolucije

– U zajedničkom je interesu država u regionu i međunarodne zajednice je da Bosna i Hercegovina shvati da je miran suživot neophodan. Srebrenička tragedija je nešto što se iskorišćava. Kina je uvijek insistirala da se uči iz istorije, da se greške ne ponavljaju. Ishitreno glasanje o nacrtu rezolucije koja je i dalje obilježena velikim razlikama nije u skladu sa duhom pomirenja i harmonije unutar BiH i među zemljama regiona. Nije u skladu sa željom da se održi mir na Zapadnom Balkanu.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, obratio se prisutnima i istakao da želi da raskrinka lažna opravdanja za Rezoluciju

foto: UN - Vučić
foto: UN – Vučić

– Obraćam vam se poslije Njemačke i protiv rezolucije, što nije lako. Iz nekoliko razloga. Bez obzira šta učinili oni koji su moćni će vas optužiti da poričete strašni zločin u Srebrenici i da ga potcjenjujete i minimizirate. Na početku svog obraćanja želim da raskrinkam ovo lažno opravdanje za usvajanje rezolucije. Ja sam se poklonio svim žrtvama sukoba u BiH, i srpskim i bošnjačkim, poklonio sam se i položio cveće žrtvama u Srebrenici. Postavio bih tri pitanja o tome zašto se donosi ova rezolucija. Govorili su o individualnoj odogovornosti, pominjući crnogorske amandmane. Ako je tako, zašto se ova rezolucija uopšte i donosi? Kada je riječ o individualnoj pravnoj odgovornosti, ona je već isporučena kroz optužnice i presude. Svi ti ljudi su već osuđeni na zatvorske kazne. Nema nikakvih pojedinačnih imena u ovoj rezoluciji, to se uopšte ne pominje. Riječ je o svemu uopšte. Zašto uopšte ako smo već 2015. godine donijeli rezoluciju o genocidu širom svijeta. Zašto samo ovaj slučaj i ovaj primjer – kazao je Vučić, koji je na kraju obraćanja rekao da ova rezolucija neće doprineti pomirenju te predsjedavajućem poklonio srpsku zastavu.

Foto: UN
Foto: UN

Njemačka predstavnica Antje Lenderse predstavila je nacrt rezolucije u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, te istakla da rezolucija nije usmjerena protiv Srbije već protiv počinilaca.

– Zato pozivam sve da pročitaju Rezoluciju i razmisle o svemu što se desilo prije 29 godina, kazala je Lendersa i istakla de se zahvaljujući amanadmanu Crne Gore u rezoluciju dodalo to da se genocid ne može pripisati narodu u cjelini.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku