Više od 2.000 neriješenih predmeta lažno predstavljeno kao aktivno

post-img Foto: Engardio
Izvor: Dan 03.05.2024. 16:13

Najveći broj predmeta sa zastarjelom procedurom evidentiran je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, prema informacijama dostavljenim redakciji lista “Dan” iz Tužilačkog savjeta. Izvještaj otkriva da je čak i Specijalno državno tužilaštvo imalo slučaj koji je pogrešno klasificiran kao aktivan, iako je već bio zastario. Detalji tog slučaja nisu obelodanjeni, niti su poznati članovima Savjeta, s obzirom da su informacije ograničene na broj predmeta pod kojim je taj slučaj zaveden, prenosi Dan.

Prema navedenim podacima, u nekoliko tužilaštava, predmeti koji su bili pod istragom protiv nepoznatih počinitelja, a već su zastarjeli, bili su označeni kao aktivni. Najviše takvih predmeta, 1.958, evidentirano je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dok su manji brojevi evidentirani u drugim tužilaštvima: 132 u Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama, 46 u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju i Kolašinu, 11 u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, sedam u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, te po jedan predmet u Specijalnom tužilaštvu i Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, prema saopštenju Sekretarijata Tužilačkog savjeta.

Iz VDT-a su najavili da će vrhovni državni tužilac Milorad Marković zatražiti od rukovodilaca državnih tužilaštava da dopune dostavljene izvještaje, nakon čega će im biti dostavljeno uputstvo za postupanje u Ktn predmetima.

Iz Tužilačkog savjeta su objasnili da su Ktn predmeti formirani po nepoznatom učiniocu, a da je za njihovo identifikovanje odgovorna policija.

– Uz napomenu da se Ktn predmeti odnose na predmete formirane po nepoznatom učiniocu, odnosno da učinilac tih krivičnih djela nije otkriven, a da otkrivanje učinilaca krivičnih djela nije u nadležnosti državnih tužilaštava, već Uprave policije, obavještavamo vas da je na osnovu dostavljenih podataka iz državnih tužilaštava sačinjen Izvještaj o broju Ktn predmeta u kojima je nastupila zastarjelost – pojasnili su iz TS-a.

Zahtjev da im se dostave podaci o predmetima koji su neriješeni i formirani su po nepoznatom učiniocu TS je uputio svim tužilaštvima pošto su otkrili da je u depou Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici “trunulo” oko 3.500 predmeta koji godinama nijesu dodijeljeni u rad tužiocima. Do toga je dolazilo pošto su tužioci koji su postupali u tim slučajevima napredovali u druga tužilaštva. Njihovi predmeti formirani po nepoznatom učioniocu nijesu dodjeljivani u rad drugim tužiocima, pa je nastupila zastara.

Na sjednici TS koja je održana u četvrtak, 25. aprila, tužilaštva su dostavila izvještaje o Ktn predmetima. Tada je uočeno da je više od 2.000 predmeta koji se vode kao aktivni u stvari zastarjelo. Sjednicom je predsjedavao vrhovni državni tužilac Milorad Marković.

– U vezi sa izvještajima državnih tužilaštava koji se odnose na neriješene predmete po nepoznatom učiniocu (Ktn predmete), Tužilački savjet je konstatovao da se odredbe Zakonika o krivičnom postupku ne primjenjuju istovjetno u praksi državnih tužilaštava u odnosu na okončanje predmeta u slučaju nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja, te da bi to pitanje trebalo uputiti na Vrhovno državno tužilaštvo kao zapažanje. Savjet je konstatovao da je Sekretarijat Tužilačkog savjeta sačinio izvještaj na osnovu podataka dostavljenih od državnih tužilaštava o broju Ktn predmeta u kojima je nastupila zastarjelost, a koji su se u vrijeme sačinjavanja izvještaja još vodili kao aktivni, te da je ove informacije potrebno dostaviti VDT-u na dalje postupanje. Imajući u vidu nadležnosti Vrhovnog državnog tužilaštva, Tužilački savjet je zaključio da Vrhovno tužilaštvo treba da zatraži od svih rukovodilaca da izvrše popis Ktn predmeta u radu i sačine izvještaj shodno utvrđenom stanju, s planom za otklanjanje nepravilnosti – saopšteno je iz Tužilačkog savjeta nakon pomenute sjednice.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku