Vlada uputila predlog za skraćenje mandata SO Berane

post-img Foto: Opština Berane
autor-img 24kroz7 15.08.2024. 21:29

Vlada Crne Gore je na današnjoj elektronskoj sjednici predložila Skupštini opštine Berane da skrati svoj mandat zbog toga što nije u zakonskom roku izabrala predsjednika Opštine, a nakon što je 13. juna konstatovala prestanak mandata predsjedniku Opštine Vuku Todoroviću.

Kako je navedeno shodno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, beranski parlament bio je dužan da izabere predsjednika Opštine u roku od 30 dana od prestanka mandata Todoroviću.

U obrazloženju predloga navode da kako SO Berane nije izvršila navedenu zakonsku obavezu na koju je ukazalo Ministarstvo javne uprave (MJU) da će, ukoliko u roku od deset dana lokalni parlament ne donese Odluku o skraćenju mandata, predložiti Vladi da uputi predlog za skraćenje mandata SO Berane.

U danas razmatranom dokumen se navodi da je 5. avgusta Ministarstvo uputilo zahtjev Službi SO Berane za dostavljanje informacija, podataka i spisa predmeta u vezi sa primjenom odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, te da je Služba SO Berane elektronskim putem dostavila informaciju da jedna trećina odbornika nije predložila skraćenje mandata lokalnom parlamentu, odnosno da nije donijeta Odluka o skraćenju mandata.

– Imajući to u vidu, stekli su se uslovi da Vlada Crne Gore, shodno odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi da uputi predlog za skraćenje mandata Skupštini opštine Berane – navodi se u obrazloženju predloga Vlade.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku