Vlast nema većinu: Prekinuta sjednica Skupštine

post-img Foto: Skupština Crne Gore
24kroz7 19.06.2024. 20:58

Šeste sjednice Prvog redovnog zasijedanja Skupštine u 2024. godini prekinut je, a da praktično nije ni počela sa radom jer nije bilo moguće utvrditi dnevni red.

Nakon što je danas završena Osma sjednica Prvog redovnog zasijedanja Skupštine u 2024. godine, na kojoj su poslanici ponovo izglasali dva zakona iz seta “IBAR zakona”, koje je predsjednik države Jakov Milatović poslao na ponovno glasanje, za danas je planirano da počne  Šeste sjednice Prvog redovnog zasijedanja Skupštine u 2024. godini.

Početak Šeste sjednice obilježila je polemika između predsjedavajuće Zdenke Popović i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrije Nikolića.

Nikolić se osvrnuo na raspravu između poslanika Vlasti i opozicije kao i to što šef parlamenta Andrija Mandić nije dozvolio poslanicima DPS-a  da odgovore poslanici Demokrata Anđeli Vojinović, ali i rekao da će imati pravo da svoje izlaganje iznesu na kasnijoj sjednici.

Ipak, potpredsjednica parlamenta Zdenka Popović nije dozvolila da se o stvarima sa prethodne sjednice govoriti na tekućoj, a da ono što je dogovoreno sa Mandićem, treba da rasprave sa njim.

Nakon što se pristupilo glasanju utvrđeno je da postoji problem sa kvoromom, te da nema većine za izglasavanje dnevnog reda.

Iz  opozicionih partija saopštili su da vlast nema većinu za usvajanje dnevnog reda, a iz partija vlasti da je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Prekidu sjednice prethodila je uvrštavanje Vladinog predlog izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a poslanica Demokratske narodne partije (DNP) i predsjednica Zakonodavnog odbora Maja Vukićević podsjetila je da je Zakon o SPI bio na odboru, ali i da nije imao nijedan pozitivan glas.

– Ovaj zakon nije u skladu sa našim pravnim sistemom iz razloga što je u samom predlogu promijenjeno više od polovine članova i trebalo je pristupiti izradi novog propisa. Nakon što smo to primijetili, lično sam kontaktirala predlagača. Dva puta sam odlagala sjednicu, ali nije bilo volje da se greška koju su napravili ispravi. Moram reći da sve češće dobijamo zakone koji nisu u skladu sa pravno-tehničkim pravilima – kazala je Vukićević i dodala da zakoni koji ne zadovoljavaju uslove ne treba da budu predmet rasprave, ma koliko bili važni.

Glasovima jednog poslanika protiv i 44 uzdržana, Skupština je odlučila da predlog zakona nije u skladu sa Ustavom i on neće biti na dnevnom redu sjednice.

Kada se pristupilo glasanju da se dnevni red dopuni predlogom zakona o inspekcijskom nadzoru koji je predložila Vlada, za taj predlog je glasalo 39 poslanika.

Potpredsjednica Popović je objavila da je predlog usvojen, a onda ispravila grešku i stavila ga na ponovno glasanje. U tom momentu ustanovljeno je da u sali vladajuća većina nema kvorum od 41 poslanika koliko je neophodno za glasanje pa je data pauzu, a nastavak sjednice je zakazan za ponedjeljak.

Ostaje da se vidi da li će biti kvoruma ili možemo govoriti o krizi u vladajućoj većini.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku