Analiza CNN-a: Epicentar jednog kataklizmičnog rata, napad Irana planiran da minimizira žrtve i maksimalizuje uticaj

post-img Foto: Reuters
R.B. 14.04.2024. 22:06

Rat u sjenci koji je tinjao decenijama eksplodirao je otvoreno noću, dok su iranski dronovi i rakete osvijetljavali nebo iznad Izraela i Zapadne obale.

Teheranska operacija bila je predstava, očigledno osmišljena da minimizira žrtve, a napravi spektakl. Ovo je bio kompleksan zadatak.

Više od dvjesta dronova i raketa preletjelo je iznad iranskih komšija, uključujući Jordan i Irak, oba sa američkim vojnim bazama, prije nego što su ušli u vazdušni prostor Izraela.

Saveznici Izraela pomogli su u obaranju većine ovih dronova, ali nijesu mogli da spriječe ono što se dugo smatralo posljednjom scenom na Bliskom istoku, prvom iranskom napadu na Izrael.

Izraelski legendarni protivvazdušni odbrambeni sistem, “Iron Dome”, nije razočarao Izraelce. Samo je mali dio lokacija bio meta, uključujući vojnu bazu i područje u pustinji Negev, povrijedivši beduinskog dječaka, dok je kupola odbila jedan od najvećih dron napada u istoriji.

Ipak, bio je to napad koji je izgleda osuđen na neuspjeh, kada je Iran pokrenuo smrtonosne dronove sa svoje teritorije udaljene oko hiljadu milja, dajući Izraelu nekoliko sati upozorenja.

Simbolika napada podigla je alarm. Umjesto vatre iz nekih od susjednih zemalja gdje su Iran i njegovi saveznici prisutni, ovo je bio direktni napad sa iranske teritorije na izraelsku teritoriju. To je kompromitovalo iransku sposobnost da nanese štetu Izraelu, oduzimajući operaciji element iznenađenja. Ipak, oko četiri sata, svijet je zadržao dah dok su se oružja probijala kroz nebo. Bile su to topovske kugle koje su letjele visoko, dok su posmatrači u tri različite zemlje snimali i pravili fotografije koje su izgledale kao početak jednog kataklizmičnog rata.

Izvor: Analiza Tamare Džiblavi, istraživačke novinarke u CNN-ovom londonskom birou

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku