Analiza Glasa Amerike: Nakon šest mjeseci, rat Izraela u Gazi je na raskrsnici

post-img Foto: BBC, Gaza
R.B. 11.04.2024. 12:13

Izraelski mediji su objavili da će Izrael obezbijediti 40 hiljada šatora kako bi evakuisali Palestince iz grada Rafaha prije planiranog kopnenog napada. Izraelski analitičari tvrde da je i bez ovog napada, šestomjesečni rat s Hamasom na raskrsnici. Navode da može doći do eskalacije prema regionalnom ratu, zbog Irana i zbog Hezbolaha i do pomjeranja sa pojasa Gaze prema svjereu zemlje.

-Zaista smo suočeni sa kritičnim danima. Hamas u Gazi i Hezbolah u Libanu su organizacije podržane od strane Irana, a tenzije sa Iranom su porasle od kada je izraelski napad ubio visokog iranskog generala u Damasku prošlog mjeseca- navodi Amos Jadlin, bivši direktor izraelske vojne obavještajne službe.

Porasle su i međunarodne kritike na račun Izraela zbog humanitarne krize koja se pogoršava u Gazi. UN kaže da je više od četvrtine stanovništva Gaze na rubu gladi. Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava rekao je BBC-u da postoje podaci koji ukazuju da Izrael koristi glad kao sredstvo rata.

-Kolektivna kazna koja je proglašena zajedno sa opsadom je ratni zločin i treba je tretirati kao takvu-, rekao je Volker Turk, visoki izaslanik UN-a za ljudska prava.

Izrael tvrdi da je problem u distribuciji pomoći i da za to nije odgovoran.
-Pomoć se dovoljno unosi. Problem je u distribuciji. To je temeljni problem koji vidimo. I mislim da ovdje treba da se zapitamo gdje su organizacije UN-a, gdje su organizacije civilnog društva, gdje su ljudi koji treba da distribuiraju ove pomoći -, saopštila je Mičal Hatuel Radošicki, analitičarka za bezbjednost u kompaniji “Mind Izrael”.

Izvor: Glas Amerike

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku