Ankete uoči izbora za EP: Najveći rast očekuju konzervativci i reformisti

post-img Evropski parlament
D.V. 08.04.2024. 20:49

Ova godina je izborna za Evropski parlament i sve stranke i grupacije su uveliko u kampanji. Stari kontinent je u znaku aktivnosti i dinamike koja diktira poteze svih političkih opcija, a sve sa ciljem da se što bolje pozicioniraju i u većem obimu utiču na kreiranje politiku unutar EU.

EP se sastoji iz nekoliko velikih političkih grupacija koje, srazmjerno broju poslanika, utiču na sastav i kreiranje politika Evropske komisije i drugih relevantnih tijela Evropske unije.

Projekcije kažu da će najjača grupacija unutar parlamenta i ovoga puta biti Evropska narodna partija, porodica demohrišćanskih i partija desnog centra, procijenio je Europeelects.

Aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predstavnica ove grupacije, kandidat je EPP-a za predstojeće izbore i njoj se daju najveće šanse da i u narednom petogodišnjem mandatu predsjedava Evropskom komisijom.

Relevantna istraživanja govore da će ta EPP imati blagi rast broja evropskih poslanika i da će ukupan broj biti između 180 i 185 poslanika, dovoljno da bude najjača grupacija koja daje kandidata za čelno mjesto EK.

Najveći rast očekuje evropske konzervativce i reformiste. Ova poslanička grupa u aktuelnom sazivu ima 62 poslanička mjesta i šesta je po snazi. Projekcije govore da će zabilježiti značajan skok i da će broj mjesta u EP biti oko 80.

Sa druge strane, najveći pad u broju poslanika očekuje Socijaliste i Zelene. Socijalisti imaju 154 mjesta i drugi su po snazi. Podaci govore da će zabilježiti veliki pad, ali da će i dalje biti drugi po snazi unutar parlamenta sa oko 130 poslanika.

Zeleni, sada četvrta poslanička grupa po snazi, takođe očekuju pad u broju poslanika i grčevito će se boriti da sačuvaju svoje četvrto mjesto po ukupnom broju poslanika.

Grupacija Obnovimo Evropu, jedna od najmlađih grupa u parlamentu, svoju kampanju koncipira drugačije od većine. Njen najprepoznatljviji član, aktuelni francuski predsjednik Emanuel Makron, ističe da bez glasa obnovitelja ne može biti formiran saziv Evropske komisije.

Na tome i baziraju svoju kampanju. Nemaju čelnog kandidata za predsjednika EK već žele da profilišu dvoje čelnih ljudi, koji će biti stubovi poslaničke grupacije.

Blagi rast očekuje i Lijeva grupa, kao i grupa Identitet i demokratija.

24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku