Blagodatni oganj za Vaskrs i ove godine stiže iz Jerusalima u Grčku

post-img Foto: Mystagogy
24kroz7 02.05.2024. 20:11

Očekuje se da će predstavnici grčke vlade ove godine otputovati u Jerusalim i na Veliku subotu donijeti blagosloveni oganj u Grčku, koji će kasnije biti prenijet u sve djelove zemlje.

Blagodatni oganj simbolizuje nerukotvorenu svjetlost Vaskrsenja Hristovog, o kojoj je govorio još apostol Petar, i smatra se svetinjom.

Ova pojava uoči pravoslavnog praznika Vaskrsa, koju prate molitve pravoslavnog patrijarha, svještenstva i vjernika, i dalje se smatra “čudom silaska Blagodatnog ognja”.Vjernici se mole i pale baklje i svijeće iz plamena za koji vjeruju da je čudesno zapaljen u Isusovom grobu u crkvi.

Svake godine jerusalimski patrijarh ulazi u Svetu Edikulu, odaju izgrađenu na tradicionalnom mjestu groba i vraća se sa upaljenom svijećom, prenoseći plamen od svijeće do svijeće hiljadama ljudi, a taj plamen se kasnije specijalnim letovima prenosi pravoslavnim zajednicama u drugim zemljama.

Grčke avio-kompanije Aegean Airlines, Olimpic Air i Ski Ekpress saopštile su da će sveti plamen putovati širom Grčke redovnim i hitnim letovima nakon što u subotu popodne stigne na atinski aerodrom iz Jerusalima, koji će organizovati grčka vlada.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku