Europol: Visokopozicionirani policajci u BiH dio užeg kruga narkobosa Edina Gačanina

post-img Foto: Europol, Hag, Holandija
Radio Slobodna Evropa 23.04.2024. 12:00

Visokopozicionirani policajci u Bosni i Hercegovini (BiH), uhapšeni u sklopu nedavne policijske akcije, postali su predmet istrage zbog svojih veza sa Edinom Gačaninom, narko-bosom koji je uhapšen u novembru prošle godine, navodi se u saopštenju Europol-a, koje prenosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Gačanin, koji se nalazi na “crnoj listi” Ministarstva finansija Sjedinjenih Država (OFAC) od marta prošle godine, označen je kao jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom. Kartel “Tito” i “Dino”, kojim Gačanin upravlja, uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH, prema navodima američkih vlasti.

Europol dodaje da je kartel, osim u krijumčarenju narkotika u više zemalja, uključen i u pranje novca, usko povezano s “Kinahan Organized Crime Group”, kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionisao, što ukazuje na globalno prisustvo i uticaj ove kriminalne mreže.

Uhapšene su 23 osobe, među kojima su visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za sprovođenje zakona, sumnjiče se za niz krivičnih djela, uključujući organizovani kriminal, pranje novca, primanje mita, neovlašćeni promet opojnim drogama i zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja. Policijska akcija obuhvatila je više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo, uz pretrese stambenih objekata, motornih vozila i prostora pravnih subjekata, te prikupljanje dokaza iz kriptovanih aplikacija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

– Primarni cilj operacije bio je optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog/holandskog državljanina kojeg Europol i Holandija smatraju “metom visoke vrijednosti”, osuđenog 2023. godine na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod komandom i kontrolom “mete visoke vrijednosti”. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za sprovođenje zakona, uz podršku Europola – istaknuto je u saopštenju.

Iako je Gačanin uhapšen u novembru 2022. godine, istraga je pokazala da je njegova mreža nastavila s krijumčarenjem droge iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz Dubaija, gdje je locirana njegova baza.

– Sarađujući s drugim velikim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, sa kojima je zajednički ulagao u višetonske poduhvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački/holandski državljanin postao je moćna figura koja kontroliše veliko snabdijevanje kokainom prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, “meta visoke vrijednosti” se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU – navodi se u saopštenju Europola, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Saopštenje Europol-a ističe da policijska akcija predstavlja još jednu prekretnicu u borbi protiv “super kartela”, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći dio evropske trgovine kokainom. Takođe se navodi da među 23 uhapšena nijesu samo pomagači, već i – korumpirani zvaničnici, identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

Prije akcije, bosansko-hercegovački organi su već bili uhapsili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55.000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Tokom same akcije, oduzeta je dodatna gotovina, automobili, laptopovi i drugi dokazi.

Tužilaštvo BiH je u junu prošle godine zatražilo informacije od Europol-a, nakon čega je ta policijska agencija poslala dva stručnjaka u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i provjerili obavještajne podatke i pružili podršku u daljnjoj koordinaciji aktivnosti.

– Europol je podržao organe BiH u istrazi protiv uže skupine ili “unutrašnjeg kruga” članova od povjerenja kriminalne organizacije “mete visoke vrijednosti”. Među ostalim kaznenim djelima, predmet u domaćem pravosuđu bio je usresrijeđen na teška krivična djela, poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini – dodaje se u saopštenju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku