Feđa Štukan priveden na aerodromu u Beogradu

post-img Feđa Štukan – Foto: Buka
Izvor: Buka 23.06.2024. 20:15

Bosanskohercegovačkog glumca i pisca Feđu Štukana koji se uputio za Beograd kako bi večeras nastupao na KROKODIL-u zadržali su na aerodromu “Nikola Tesla”, saopštili su organizatori festivala.

Štukanu su, kako preciziraju iz Krokodila, oduzeli pasoš i odveli ga u detenciju. Ujutru će ga deportovati nazad u BiH jer mu lokalne vlasti ne dozvoljavaju ulazak u Srbiju.

– Feđa će se u festivalski program večeras uključiti online s aerodroma a naši advokati rade sve što je u njihovoj moći da pomognu. Dođite ispred Muzeja Jugoslavije da čujemo Feđu i podržimo ga – poručuju iz Krokodila!

Instagram: krokodil_engaging_words 

Ljubaznošću organizatora dobili smo i video u kojem sam Feđa Štukan pokušava da objasni šta se desilo:

– Odveli su me iz reda nakon pasoške kontrole, našli nešto u kompjuteru. Čekam da mi jave o čemu se radi. Iskreno nemam pojma šta se dešava.. Javim čim saznam…

Kako su nam rekli organizatori Krokodila odmah su kontaktirali tim iz Beogradskog centra za ljudska prava koji je poslao upit Zaštitniku građana, odnosno kontaktira liniju za hitne slučajeve.

Podsjetimo, prošle godine nakon što je u Beogradu prisustvovao protestima „Srbija protiv nasilja“ zadržan je Štukan prvi put na granici, a u međuvremenu je saznao da mu je zabranjen ulazak u Srbiju, što je za Nova.rs tada objašnjavao:

– Osoba koja mi je rekla da mi je zabranjen ulazak u Srbiju nema zaista nikakvu potrebu da izmišlja takve stvari. A osim toga na bitnoj je poziciji i raspolaže takvim informacijama. I zaista ne sumnjam u istinitost onoga što mi je rekao – da ne smijem u Srbiju…

– Ja sam dobio rješenje u kojem piše da postoji negativna procjena bezbjednosnog rizika za Srbiju i zato nisam mogao da uđem. Nemam pojma koliko traje ta zabrana, još nisam našao na papiru. Uglavnom, tu sam na aerodromu. Prespavaću tu, ujutru će me deportovati u BiH, za Sarajevo – rekao je Štukan za Buku.

Štukan očekuje da uskoro bude prebačen u zonu tranzita gdje će moći posjećivati restorane i radnje.

U rješenju nije naveden razlog zbog kojeg je on sigurnosni rizik, ali jedan od razloga moglo bi biti njegovo učešće na protestima opozicije „Srbija protiv nasilja“.

– Vjerujem da je najveći problem moja knjiga „Blank“, to je još samo jedna kap koja je bila čekana da prelije čašu, mislim da se to već nekako spremalo -rekao je Štukan u razgovoru za Buku.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku