Gutereš Upozorava: Zaustaviti krug odmazdi na Bliskom istoku

post-img Antonio Guterres; Foto: Anfela Weiss / AFP
Reuters 20.04.2024. 16:25

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izdao je upozorenje u petak, 19. aprila, naglašavajući da je “krajnje vrijeme da se zaustavi opasan krug odmazde na Bliskom istoku”, prema izjavi Guterešovog portparola Stefana Dižarika. Gutereš osuđuje svaki čin odmazde i apeluje na međunarodnu zajednicu da radi na sprečavanju daljeg razvoja situacije koji bi mogao da dovede do razornih posljedica za cijeli region Bliskog istoka i šire, prenijela je agencija Rojters.

Ranije tog dana, neimenovani iranski zvaničnik demantovao je izveštaje svjetskih medija o navodnom napadu Izraela na iransku teritoriju, posebno u gradu Isfahanu, gdje su se čule eksplozije. ”

– Nismo potvrdili da je incident izazvan iz inostranstva. Istraga naginje ka mogućnosti infiltracije, a ne spoljašnjeg napada –  izjavio je zvaničnik za Rojters.

– Iran nema trenutne planove za osvetu prema Izraelu, dodao je.

Prema informacijama američkog zvaničnika za Si-En-En (CNN), Izrael je navodno napao Isfahan kao odgovor na prethodni iranski napad na Izrael 13. aprila. Iranski mediji su izvijestili da su oborena tri drona iznad Isfahana.

Podsjetimo, Iran je 13. aprila izveo napad na Izrael koristeći oko 300 dronova i raketa, kao odgovor na prethodni napad Izraela na konzulat u Damasku 1. aprila. U tom napadu su poginuli komandant iranske Revolucionarne garde u Siriji i Libanu, Mohamed Reza Zahedi, njegov zamjenik, kao i pet oficira koji su bili u pratnji.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku