Ključna pitanja su rast troškova života, nezadovoljstvo poljoprivrednika i ratovi

post-img foto: Evropski parlament
Izvor: VoA 03.06.2024. 17:45

Oko 400 miliona građana Evropske unije (EU) glasaće ove sedmice za izbor članova Evropskog parlamenta, u jednom od najvećih demokratskih događaja na globalnom nivou. Rast troškova života, nezadovoljstvo poljoprivrednika i ratovi u Gazi i Ukrajini su ključna pitanja koja su na umu glasača. Smatra se da je rast krajnje desničarskih partija siguran, a glavno pitanje je koliko će veliki taj rast biti?

Između 6. i 9. juna građani EU će glasati za članove Evropskog parlamenta. Dok ratovi na Bliskom Istoku i u Ukrajini traju, ključna pitanja kampanje su odbrana i bezbjednost.

Ekonomija, radna mjesta, siromaštvo, javno zdravlje, ekološke promjene i budućnost Evrope takođe se smatraju važnim pitanjima za glasače EU. Jedno od najvažnijih pitanja nakon izbora je da li će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen ostati na čelu kao najpoznatije lice EU.

Nakon ovih izbora, Evropski parlament će imati 15 dodatnih poslanika, čime će ukupan broj biti 720. Dvanaest zemalja će dobiti dodatne poslanike.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku