Ko je bio Ebrahim Raisi: Život i karijera iranskog predsjednika poginulog u nesreći

post-img Iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova poginuli u padu helikoptera
24kroz7 20.05.2024. 07:38

Iranska državna televizija je i službeno potvrdila smrt predsjednika Irana Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amira Abdolahijana.

Nakon više od 10 sati potrage spasioci su pronašli olupinu helikoptera u kojem su letjeli iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

Državni mediji javljaju kako se helikopter zabio u vrh planine.

Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijale kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u  sjeverozapadnom Iranu.

– Nisu pronađeni preživjeli, na mjestu pada helikoptera u kojem se nalazio iranski predsjednik Ebrahim Raisi – objavile su iranska državna novinska agencija IRINN i  agencija Mehr News.

Devet osoba bilo je u helikopteru koji se u nedjelju srušio u sjeverozapadnom Iranu, uključujući tri zvaničnika, imama i članove obezbjeđenja i pilote.

Turski dron otkrio je izvor toplote koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima.

Raisijev helikopter bio je na putu za grad Tabriz kada se srušio u blizini grada Jolfa u, kako je državna televizija rekla, “tvrdom slijetanju”, ali nekoliko novinskih izvještaja citiralo je vladine izvore koji su rekli da se helikopter srušio dok je prelazio planinu i šumovito područje

Iranska vlada je rekla da je helikopter bio jedan od tri koja su letjela u konvoju, a druga dva su navodno sigurno sletjela u Tabriz.

Ko je Ebrahim Raisi, ultrakonzervativni predsednik Irana

Ebrahim Raisi, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći, bio je predsednik Irana od 2021. i vodio je zemlju u pozadini nesuglasica na međunarodnom planu i sa unutrašnjim osporavanjem, ocenila je agencija Frans pres.

Raisi (63), uvijek sa crnim turbanom na glavi i vjerskom odorom, smatrao se ultrakonzervativcem i otvorenim pristalicom javnog reda.

Raisi je izabran 18. juna 2021. godine u prvom krugu glasanja obolježenog rekordnom uzdržanošću za predsedničke izbore, i izostankom jakih konkurenata.

Naslijedio je umjerenog Hasana Rohanija, koji ga je pobijedio na predsjedničkim izborima 2017. godine i više nije mogao da se kandiduje posle dva uzastopna mandata.

Raisi je izašao ojačan posle parlamentarnih izbora održanih u martu i sredinom maja. To su bili prvi nacionalni izbori od protestnog pokreta koji je potresao Iran krajem 2022. godine nakon smrti Mahse Amini, mlade žene uhapšene zbog nepoštovanja strogog kodeksa oblačenja.

Iranski predsednik je posle tih izbora pozdravio „novi istorijski neuspjeh nanijet iranskim neprijateljima poslije nereda“ 2022. godine.

Parlament, koji će stupiti na dužnost 27. maja, biće u velikoj mjeri pod kontrolom konzervativnog i ultrakonzervativnog tabora, koji podržavaju njegovu vladu.

Poslednjih mjeseci, Raisi se predstavljao kao odlučni protivnik Izraela, zakletog neprijatelja Islamske Republike, pružajući podršku palestinskom islamističkom pokretu Hamas od 7. oktobra, početka rata u Pojasu Gaze.

Raisi je time opravdao napad bez presedana koji je Iran sproveo 13. aprila na Izrael, sa 350 dronova i projektila, od kojih je većina presretnuta uz pomoć SAD i nekoliko drugih američkih savezničkih zemalja.

Raisi je bio na američkoj crnoj listi iranskih zvaničnika koji su sankcionisani zbog „saučesništva u ozbiljnim kršenjima ljudskih prava“, optužbe koje su vlasti u Teheranu odbacile.

Rođen u novembru 1960. godine u svetom šiitskom gradu Mašhadu na severoistoku, tokom tri decenije je napredovao u pravosudnom sistemu.

Imao je 20 godina kada je imenovan za glavnog tužioca Karadža, blizu Teherana, tokom Islamske revolucije 1979. Potom je bio generalni tužilac Teherana od 1989. do 1994. godine, zatim zamenik šefa pravosudne vlasti od 2004. do 2014. godine, godine kada je imenovan za državnog tužioca.

Vrhovni vođa, Ajatolah Ali Hamnei ga je 2016. postavio na čelo dobrotvorne fondacije Astan-e Kuds Razavi, koja upravlja mauzolejem Imam-Reza u Mašhadu, kao i ogromnim nasleđem industrije i nekretnina. Tri godine kasnije došao je na čelo glavnog organa sudskih vlasti.

Raisi je bio oženjen Džamilom Alamolhodom, profesorkom na Univerzitetu u Teheranu, sa kojom ima dve ćerke koje su završile fakultete.

Hamnei odobrio Mokbera za privremenog predsjednika Irana

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei odobrio je Mohamada Mokbera za privremenog predsjednika i proglasio petodnevnu žalost u Iranu nakon što je sinoć poginuo predsjednik Ebrahim Raisi, javlja Rojters.

Mohamad Mokber
Mohamad Mokber

Mokber će biti na poziciji predsjednika najviše 50 dana kako bi pripremio predsjedničke izbore.

Vladin kabinet imenovao je zamjenika ministra spoljnih poslova Alija Bagerija Kanija za vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova nakon pogibije Hoseina Amirabdolahijana u helikopterskoj nesreći. Bageri Kani je ranije bio na poziciji glavnog iranskog nuklearnog pregovarača.

– Objavljujem petodnevnu javnu žalost i izražavam saučešće dragom narodu Irana – rekao je Hamnei u izjavi koju je prenijela zvanična novinska agencija IRNA.

Mokber će upravljati izvršnom vlašću i dužan je da se dogovori sa šefovima zakonodavne i sudske vlasti da u roku od najviše 50 dana izaberu novog predsjednika – rekao je vrhovni vođa Irana.

Prema članu 131 iranskog ustava, savjet koji se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i šefa pravosuđa mora da pripremi izbore za novog predsjednika.

Mokber, kao i Raisi, se smatra bliskim Hamneiju, koji ima posljednju riječ u svim važnijim državnim pitanjima. Mokber je postao prvi potpredsjednik 2021. kada je Raisi izabran za predsjednika.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku