Kritike i protesti: Venecija uvela novu taksu za turiste

post-img Venecija – Foto: Getty Images
New York Post 28.04.2024. 13:33

U vrijeme kada svjetske destinacije pate od prekomjerne izloženosti turizmu, Venecija je postala prvi veliki grad na svijetu koji je preduzeo korake ka regulaciji priliva posjetilaca. Ovaj istorijski grad, čuven po svojim kanalima i arhitekturi, suočava se sa dramatičnim gubitkom stanovništva i izazovima koji proizilaze iz prevelike zagušenosti.

venecija
Turisti na Markovom trgu – Foto: Getty Images

Gradonačelnik Luigi Brugnaro izrazio je nadu da će nova taksa pomoći u ponovnom uspostavljanju ravnoteže, čineći Veneciju “prikladnijom za život”. Međutim, protesti su izbili na ulicama Venecije kada su građani zahtijevali konkretne akcije za rješavanje širokog spektra problema koji pogađaju grad.

Venecija je od 1950-ih izgubila više od 120.000 stanovnika, a lokalno stanovništvo se suočava sa izazovima prouzrokovanim brojnim turistima koji svakodnevno posjećuju ovaj grad na vodi.

Novi kiosk ispred željezničkog stanice Santa Lucia na kojem se prodaju karte – Foto: Getty Images

Nova taksa, omogućava putnicima da plate naknadu i putem interneta i dobiju QR kod koji mogu skenirati na više ulaznih tačaka. Naknada od 5 evra omogućava pristup ključnim turističkim lokacijama, a putnici će biti podvrgnuti nasumičnim provjerama kako bi se osiguralo da je taksa plaćena. Za one koji pokušaju da izbjegnu plaćanje takse, predviđene su novčane kazne u rasponu od 50 do 300 evra.

Ova nova politika primenjivaće se samo tokom perioda najveće zagušenosti do sredine jula, dok grad ispituje efikasnost programa. Izuzeti su lokalni stanovnici, zaposleni, studenti i djeca mlađa od 14 godina, kao i oni koji imaju rezervaciju hotela za noćenje.

Protesti na pjaci Roma – Foto: Getty images

Portparol gradskog savjeta izjavio je novinarima da je prvog dana primjene nove takse rezervisano 5.550 posjeta, donoseći gradskoj kasi otprilike 28.000 eura. Iako su gradski zvaničnici negirali optužbe da je taksa samo način za prikupljanje novca, obećali su da će smanjiti poreze ukoliko se program pokaže uspješnim.

Međutim, kritičari tvrde da nova taksa neće riješiti duboke probleme sa kojima se Venecija suočava, dok su demonstranti izrazili nezadovoljstvo na ulicama Venecije.

Federika Toninelo, lider lokalne stambene asocijacije, ističe da taksa od 5 eura neće bitno uticati na turiste, te da je potrebno usmjeriti se na rješavanje stvarnih problema kao što su nedostatak pristupačnog stanovanja.

 

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku