Mark Rute imenovan za novog generalnog sekretara NATO-a

post-img Mark Rutte – Foto: Government Nederlands
autor-img 24kroz7 20.06.2024. 15:33

Mark Rutte, odlazeći holandski premijer, bit će imenovan za novog generalnog sekretara NATO-a, nakon što su se sve 32 članice alijanse složile da on naslijedi Jensa Stoltenberga, izvještava Politiko.

Nakon podrške Mađarske i Slovačke u utorak, Rumunija je danas potvrdila da će glasati za Ruttea, nakon što je rumunski predsjednik Klaus Iohannis povukao svoju kandidaturu za mjesto šefa NATO-a.

Tokom sastanka Vrhovnog savjeta nacionalne obrane, Iohannis je obavijestio NATO saveznike o povlačenju svoje kandidature.

Rutte preuzima vođenje NATO-a u izazovnim vremenima, kako navodi Politiko. Ova tranzicija dolazi u ključnom trenutku za alijansu, s obzirom na promjene na globalnoj političkoj sceni i rastuće izazove u sigurnosnom okruženju.

On će preuzeti dužnost 2. oktobra, samo mjesec dana prije američkih izbora koji će oblikovati sudbinu ove vojne alijanse, koja služi kao ključna odbrana Istočne Evrope od potencijalne agresije Rusije, ocjenjuje Politiko. Rutte će se suočiti s nizom važnih pitanja i izazova, uključujući jačanje savezništva unutar NATO-a, rješavanje regionalnih kriza i osiguravanje sigurnosti i stabilnosti u širem evro-atlantskom prostoru.

Bivši američki predsjednik i trenutni kandidat Republikanske stranke za predsjedničke izbore, Donald Trump, obećao je da će podržati NATO, ali je zaprijetio da će obustaviti američku pomoć Ukrajini ako bude ponovno izabran. Ovaj politički kontekst dodatno naglašava važnost uloge generalnog sekretara NATO-a u održavanju jedinstva i efikasnosti alijanse u suočavanju s globalnim izazovima.

Rutte je od prošlog novembra bio u kampanji za poziciju šefa NATO-a i smatran je favoritom. Njegova imenovanje dolazi u vrijeme kada su saveznici u potrazi za liderom koji će uspješno voditi NATO kroz složene i promjenjive međunarodne odnose, te ojačati njegovu sposobnost da se prilagodi novim sigurnosnim prijetnjama.

S obzirom na svoje iskustvo i ugled, Rutte će imati važnu ulogu u oblikovanju budućnosti alijanse i jačanju njene uloge u očuvanju mira i sigurnosti širom svijeta.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku