Novi zaokret: Hamas spreman na pregovore o oslobađanju talaca uz posredovanje SAD

post-img Aktivisti Standing Together prostestuju protiv rata Izraela i Hamasa – Foto: Times of Israel / Tomer Neuberg/Flash90
VREME 07.07.2024. 07:00

Hamas je iznenadio svjetsku javnost prihvatanjem američkog prijedloga za pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, otvarajući mogućnost za napredak ka okončanju sukoba u Gazi. Očekuje se intenziviranje pregovora uz optimizam za postizanje trajnog mira u regionu.

Hamas militantna islamistička grupa koja kontroliše Pojas Gaze, iznenadila je svjetsku javnost juče kada je zvanično prihvatila prijedlog Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za početak pregovora o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i civile. Ova odluka Hamas-a predstavlja značajan zaokret u njihovom pristupu pregovorima sa Izraelom i otvara vrata za mogući značajan napredak ka okončanju dugotrajnog sukoba u regionu, prenosi Vreme.

Anonimni izvor u Hamasu koji je dao izjavu Rojtersu potvrdio je da je Hamas odustao od ranijeg zahtjeva da se Izrael obaveže na trajni prekid vatre prije nego što se potpiše bilo kakav sporazum. Umjesto toga, Hamas je sada spreman da dozvoli da se trajni prekid vatre postigne tokom pregovora, u okviru prve šestonedeljne faze pregovora o oslobađanju talaca.

Palestinski zvaničnici bliski međunarodnim mirovnim medijatorima izrazili su optimizam u vezi sa mogućnošću postizanja sporazuma koji bi okončao devetomjesečni sukob između Izraela i Hamasa u Gazi. Očekuje se da će pregovarački proces biti kompleksan, ali su obje strane izrazile spremnost da nastave dijalog i traže rješenje koje bi bilo u interesu obje strane.

Izraelski pregovarački tim, takođe zadržavajući anonimnost, izjavio je da postoji realna šansa za postizanje sporazuma, što predstavlja zaokret u odnosu na prethodni stav Izraela prema uslovima koje je postavljao Hamas. Očekuje se da će nova dinamika pregovora doprinijeti iznalaženju održivog rješenja za sukob.

Novi prijedlog o primirju uključuje garancije medijatora za privremeni prekid vatre, dostavu humanitarne pomoći i povlačenje izraelskih trupa, dok se istovremeno nastavljaju pregovori o implementaciji narednih faza sporazuma. Očekuje se da će pregovori biti intenzivirani u narednim nedjeljama kako bi se postigao konkretan dogovor o oslobađanju talaca i uspostavljanju trajnog mira u regionu.

Napori za postizanje prekida vatre i oslobađanje talaca su intenzivirani poslednjih dana kroz diplomatske aktivnosti između Vašingtona, Izraela i Katara, koji vodi pregovarački proces iz Dohe, gdje se nalazi rukovodstvo Hamasa u egzilu. Američka administracija pokušava da postigne sporazum u Gazi prije predjsedničkih izbora zakazanih za novembar, što dodatno ubrzava tempo pregovora i traženja rješenja za konflikt.

Od početka sukoba u Gazi 7. oktobra 2023. godine, prema navodima zdravstvenih vlasti pod kontrolom Hamasa, više od 38.000 Palestinaca je stradalo, dok je broj talaca uzetih tokom sukoba procijenjen na oko 250.

Novi preijdlog o primirju podrazumijeva da medijatori garantuju privremeni prekid vatre, dostavljanje humanitarne pomoći i povlačenje izraelskih trupa, uz istovremeni nastavak pregovora o implementaciji druge faze sporazuma, naveo je izvor Hamasa.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku