Pedro Sančez: Zalaganje za prekid vatre u Gazi i palestinsku državnost

post-img Foto: Vlada Crne Gore (2022)
R.B. 10.04.2024. 10:00

Španski premijer Pedro Sančez počeće u petak turneju u kojoj će razgovarati sa premijerima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije o zajedničkom priznavanju nezavisnosti Palestine, saopštila je španska vlada.

Pozivi premijera Sančeza na prekid vatre u Gazi i apel Izraelu da poštuje međunarodno pravo odjeknuli su u svijetu. I dok snažno osuđuje napad 7. oktobra, Sančez je, takođe, tražio zaštitu civila u ratu Izraela protiv Gaze. Broj ubijenih premašio je 33 hiljade, zbog čega je Španija sve glasnija na međunarodnoj sceni.

-Želimo da zaustavimo humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze i pokrenemo mirovni proces koji bi doveo do realizacije rješenja o dvije države što je prije moguće – rekla je portparolka Vlade Pilar Alegrija u obraćanju novinarima.

Sančez je nedavno rekao da Španija namjerava da prizna nezavisnost Palestine do jula i da će uskoro u EU biti “dovoljno kritične mase” da i druge zemlje zauzmu isti stav. On će u petak otputovati u Norvešku i Irsku, a potom će razgovarati sa premijerima Portugala, Slovenije i Belgije.

Prošlog mjeseca Španija, Irska, Malta i Slovenija potpisale su u Briselu zajedničko pismo u kojem zahtijevaju da cijela Evropska unija prizna Palestinu, što smatraju preduslovom za trajni mir na Bliskom istoku.

Izrael je okupirao palestinske teritorije 1967. godine i protivi se uspostavljanju države Palestine. Izraelska vlada računa na podršku SAD, koje joj šalju oružje i rekla je da se palestinska državnost i mir mogu postići samo direktnim pregovorima između dvije strane.

Izraelska vojna ofanziva na opkoljeni pojas Gaze traje već šest meseci, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je invaziju na izbjegličko naselje Rafa na jugu Pojasa Gaze, gdje se nalazi oko milion raseljenih Palestinaca.

Od 7. oktobra, izraelska vojska je ubila više od 33 hiljade palestinskih civila i ranila skoro 76 hiljada, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja. Tog dana palestinski militanti Hamasa ubili su 1.200 ljudi na jugu Izraela i kidnapovali njih 240, od ​​kojih je više od 100 oslobođeno tokom primirja.

Još ranije su UN predložile rješenje sukoba uspostavljanjem dvije države, Izraela i Palestine, u granicama iz 1967. godine, koje bi živjele u miru jedna pored druge. Od 1988. Palestinu je priznalo 139 od 193 zemlje Ujedinjenih nacija.

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku