Plenkovićev HDZ osvaja većinu u Hrvatskom parlamentu, SDP drugi

post-img Foto: Večernji list
R.B. 18.04.2024. 08:31

Prema nezvaničnim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, na osnovu 99,3% obrađenih biračkih glasova, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), pod vođstvom Andreja Plenkovića, trijumfuje na parlamentarnim izborima osvajanjem 61 mandata, dok je koalicija oko Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) nazvana “Rijeka pravde” osvojila 42 mandata, prenosi Dnevnik.hr.

Domovinski pokret osvojio je 14 mandata, Most 11, Možemo 10, IDS 2, NPS 2, dok je Fokus osvojio jedan mandat.

hrvatska izbori

Nakon objavljivanja prvih rezultata, Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i tadašnji premijer, istakao je značaj pobjede svoje stranke, naglašavajući da je HDZ po treći put uzastopno ubjedljivo pobijedio na izborima, te zahvalio Zoranu Milanoviću na “bizarnom danu”.

Plenković je najavio da HDZ već danas počinje proces formiranja treće vlade, čestitajući istovremeno drugim političkim strankama na rezultatima. On naglašava da će HDZ nastaviti svoju politiku, koja je, kako tvrdi, “zaštitila građane od mnogih kriza i sačuvala hrvatsku privredu”.

Lider SDP-a, Peđa Grbin, u svom obraćanju povodom rezultata, istakao je da nezvanični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju podršku dvije trećine građana njegovoj stranci. On je najavio napore za stvaranje bolje Hrvatske, oslobođene korupcije, i zemlje koja se brine o svojim građanima.

Grbin je takođe najavio početak razgovora sa političkim akterima koji su ranije tvrdili da neće sarađivati s HDZ-om, navodeći da će biti provjereno da li su ta obećanja ispunjena.

Parlamentarni izbori za 11. saziv Sabora održani su u Hrvatskoj, pri čemu je 3,7 miliona birača imalo pravo glasa, a izlaznost je iznosila 62%. Na osnovu 98% prebrojanih glasova, HDZ je osvojio 61 mandat. Takođe, osam stranaka i koalicija ulaze u parlament. Tri poslanička mjesta namenjena su Srbima, koja pripadaju SDSS-u Milorada Pupovca.

Izvor: Dnevnik.hr

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku