Počinje NATO samit u Vašingtonu: Prioriteti podrška Ukrajini i kolektivna odbrana, Crna Gora naglašava posvećenost i jačanje vojne saradnje

post-img NATO-OTAN / Foto: Wikipedia
autor-img 24kroz7 09.07.2024. 09:12

Danas počinje trodnevni NATO samit u Vašingtonu, kojim će biti obilježena 75. godišnjica postojanja ovog vojnog saveza. Glavna tema skupa biće podrška Ukrajini, uključujući novi plan za koordinaciju isporuke vojne opreme i obuku njenih oružanih snaga.

Saveznici će razgovarati o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, kao i unapređenju partnerstava unutar Alijanse. Poseban fokus biće stavljen na ulaganje u sopstvenu i kolektivnu odbranu članica NATO-a, kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost u trenutku sve veće globalne nesigurnosti.

Osim glavnih tema, tokom samita će biti riječi i o jačanju vojne saradnje među članicama, te o dodatnim koracima za unapređenje sposobnosti za brzo reagovanje na potencijalne prijetnje. Na marginama samita, američki predsjednik Džo Bajden sastaće se sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, kao i sa liderima drugih saveznika koji su potpisali bilateralne bezbjednosne sporazume sa Ukrajinom.

Očekuje se da će ovi sastanci rezultirati konkretnim koracima u daljoj podršci Ukrajini, uključujući povećanje isporuka vojne opreme i intenziviranje obuke ukrajinskih vojnika. Lideri NATO-a ističu da je podrška Ukrajini ključna za održavanje međunarodnog poretka i sprječavanje eskalacije konflikta.

Samit u Vašingtonu prilika je za članice NATO-a da reafirmišu svoju posvećenost kolektivnoj odbrani i zajedničkim vrijednostima koje ovaj savez promoviše. Očekuje se da će diskusije na visokom nivou rezultirati konkretnim akcijama koje će dodatno ojačati Alijansu i osigurati njenu spremnost za suočavanje sa budućim izazovima.

U svjetlu trenutne geopolitičke situacije, ovaj samit predstavlja važan korak ka jačanju međunarodne sigurnosti i stabilnosti, te će odluke donesene u Vašingtonu imati dalekosežne posljedice po globalnu sigurnost.

Milojko Spajić i crnogorska delegacija učestvuju na NATO Samitu u Vašingtonu

Delegacija Crne Gore, predvođena premijerom Milojkom Spajićem, učestvuje na sastanku šefova država i vlada NATO članica u Vašingtonu. Samit, koji počinje danas, trajaće do 11. jula. Uz premijera, u delegaciji je još 12 članova, među kojima su ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i ministar odbrane Dragan Krapović.

Prema objavi Vlade, prvog dana Samita, predsjednik SAD-a Džozef Bajden će održati Komemorativni događaj povodom 75. godišnjice NATO-a, najuspješnije alijanse u istoriji.

U pogledu odvraćanja i odbrane, saveznici će se osvrnuti na činjenicu da NATO sprovodi najveće pojačanje kolektivne odbrane od Hladnog rata. Usvojeni su sveobuhvatni planovi odbrane, dok izdvajanje za odbranu raste širom Alijanse, s više od 20 članica koje izdvajaju 2 odsto BDP-a za ove potrebe – navodi Vlada.

Samit će pružiti Crnoj Gori priliku da predstavi svoje nacionalne pozicije i potvrdi posvećenost NATO-u i njegovim vrijednostima. Premijer Spajić će predstaviti konkretne doprinose Crne Gore aktuelnim politikama, misijama i operacijama Alijanse, naglašavajući posvećenost nastavku doprinosa aktivnostima na istočnom krilu Alijanse.

U kontekstu izdvajanja za odbranu, premijer će naglasiti da je Crna Gora ove godine premašila iznos od 2% BDP-a za odbranu, čime je potvrdila svoj kredibilitet kao pouzdana NATO članica.

Samit će biti prilika da Crna Gora istakne da kao odgovorna članica, odlučno pristupa realizaciji svih predviđenih zadataka, svjesna da se samo udruženim naporima može realizovati ambiciozna agenda NATO-a i kontinuirano jačati sistem kolektivne bezbjednosti – stoji u platformi.
Premijer će takođe izraziti jasnu podršku Ukrajini u njenim nastojanjima da odbrani svoju teritoriju i demokratske vrijednosti, pozdravljajući novi paket mjera podrške Ukrajini i naglašavajući značaj koordiniranog pristupa svih međunarodnih aktera. Informisaće saveznike da je Crna Gora od početka rata opredijelila značajnu pomoć za Ukrajinu kroz devet paketa vojne pomoći i kroz Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu (CAP).

U vezi sa saradnjom s državama iz indo-pacifičkog regiona, premijer će istaknuti potrebu jačanja odnosa sa svim partnerima koji dijele iste vrijednosti, posebno u kontekstu suprotstavljanja hibridnim i sajber prijetnjama.

NATO Samit će biti prilika i za organizovanje bilateralnih susreta, dok će prva dama SAD-a Džil Bajden organizovati poseban program za supružnike učesnika, na kojem će učestvovati i partnerka premijera Spajića.

Pored premijera Spajića, u delegaciji su i Filip Ivanović, Dragan Krapović, Danica Mijatović, Linda Camaj, Marko Marković, Todor Goranović, Milica Perišić, Milena Kalezić, Radmila Perović, Jovana Bojović, Želimir Pojužina i Branislav Zec.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku