Politički manevri pred EU izbore: Imigranti i LGBT+ zajednica kao meta

post-img Foto: Denes Erdos – stringer, ASSOCIATED PRESS
24kroz7 06.06.2024. 22:21

Kao i obično pred izbore, ovog puta za Evropski parlament (EP), populisti upiru prstom u žrtvene jarce svih vrsta, navodno odgovorne za probleme običnih ljudi. Među njima su imigranti, LGBT+ zajednica, zagovornici ženskih reproduktivnih prava i predstavnici Evropske unije (EU).

Slogan “Sloboda, jednakost, bratstvo”, koji je revolucionarna Francuska utisnula u vječnost, i dalje krasi fasade zvaničnih institucija. Međutim, među Francuzima postoji uvjerenje da jednakosti i bratstva fali, dok je sloboda prilično patetična reč.

Uprkos tome, Francuzi su optimisti u pogledu sopstvene budućnosti – oko 70 odsto njih, prema nedavnom istraživanju za ARTE. Zasluge za ovo zadovoljstvo ne pripadaju EU, jer 54 odsto smatra da ona negativno utiče na Francusku, a 36 odsto da ima negativan uticaj na njihov privatni život.

Pred evropske izbore u Francuskoj recept je poznat: političari naoštravaju strijele, a ekstremisti šire mržnju. Okrivljuju i EU. Na primer, Saidali Boina Hamisi iz prekomorske zajednice Majota hvalio je Vladimira Putina i govorio o prirodnoj podređenosti žena muškarcima.

Iako spolja izgleda drugačije, politika identiteta lijepi etikete kao što su kriminalci, ilegalni imigranti, muslimani. Populistička politika razbija francusko društvo dok ubjeđuje birače da je prvenstveno lijepo. Žan-Arno Deren, glavni urednik portala “Le Courrier des Balkans”, ističe da su tokom predizborne kampanje muslimani i ilegalni imigranti posebno na meti.

Marin Le Pen, predsjednica ultradesničarske Narodne skupštine, zajedno sa Džordanom Bardelom, nosiocem partijske liste za evropske izbore, nastavlja da širi konzervativne vrijednosti. Iako Francuzi nijesu zabrinuti da će im pridošlice oduzeti posao, militantni diskurs u stilu “moramo se braniti od muslimana” definiše širok spektar politike, od Erika Zemura na ekstremnoj desnici do bivšeg premijera Manuela Valsa na lijevoj strani.

U Italiji, Đorđa Meloni, premijerka iz reda Bratstva Italije, koristi LGBT+ zajednicu, migrante i klimatske promjene za političku propagandu, ciljajući na strahove ljudi. Jedna od prvih mjera njene vlade bila je poništavanje izvoda iz matične knjige rođenih djece rođene u istopolnim porodicama, što otežava njihov pravni status.

U Poljskoj, LGBT+ zajednica suočava se sa najgorim uslovima u EU. Homofobija i napadi na LGBT+ zajednicu bili su centralna izborna pitanja za stranku Pravo i pravda, koja je uz podršku Katoličke crkve održavala vlast. Nova vlada Donalda Tuska suočava se sa izazovima, ali zakonodavne promjene u korist prava žena i LGBT+ zajednice ostaju neizvjesne.

Homofobija i napadi na LGBT+ zajednicu u prošlosti su bili jedna od centralnih izbornih tema za PiS, koji je predvodio Jaroslav Kačinjski , a gej građani su žrtveno jagnje za sve probleme sa kojima se Poljska suočila tokom svoje duge vladavine. Kada se predsjednik Andrej Duda borio za još jedan mandat 2020. godine, izjavio je, na primjer, da LGBT+ zajednica “nije narod, već ideologija gora od komunizma”.

Na kraju, u Mađarskoj, Viktor Orban i njegova stranka Fides nastavljaju da koriste imigrante i LGBT+ zajednicu kao mete predizborne kampanje, plašeći birače od uništavanja tradicionalnih vrijednosti i masovne zamjene etničkih Mađara imigrantima. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen postala je novi cilj Fidesove propagande.

Govori se i o nadi uoči izbora u Mađarskoj, iako se očekuje da vladajuća stranka Fides pod vođstvom Viktora Orbana odnese još jednu ubjedljivu pobjedu. Mnogi pogledi su posebno upereni u Petra Mađara, bivšeg člana FIDES-ovog najužeg kruga, koji je za nekoliko mjeseci uspio da postane najveći izazov za dugogodišnjeg mađarskog lidera sa strankom Tisa. Kao i svako ko se usudi suprotstaviti Orbanu, i Mađar je meta diskreditacija i optužbi da je marioneta u rukama stranih interesa. To je, uostalom, ono o čemu govore FIDES-ovi predizborni plakati, na kojima se njegovo lice pojavljuje pored mađarskog iseljenika i filantropa Džordža Soroša sa sjedištem u SAD-u i drugih istaknutih članova mađarske opozicije.Vladajuća stranka godinama vodi kampanje u kojima, pozivajući se na Soroša, plaše birače od planiranog uništavanja tradicionalnih vrijednosti, tradicionalnih porodica i masovne zamjene etnički čistih Mađara imigrantima. Tako je i Ursula von der Lajen novi Soroš.

 

Ovako, populisti širom Evrope, suočeni sa nedostatkom konkretnih rješenja za stvarne probleme, koriste retoriku protiv imigranata i LGBT+ zajednice kako bi pridobili glasove, produbljujući društvenu polarizaciju.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku