Predsjednik Njemačke i predsjednik i premijer Češke: Balkan ne smije da ostane siva zona Evrope

post-img Foto EPA-EFE/MICHAL TUREK
24kroz7 30.04.2024. 14:00

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsjednik Češke Petr Pavel i češki premijer Petr Fijala pozvali su u Pragu na konferenciji povodom 20. godišnjice proširenja Evropske unije da se Zapadni Balkan ne ostavlja da čeka pred kapijama Unije dugo jer ne smije da ostane siva zona za rušilački uticaj Rusije.

– Poslije 20 godina ponovo je deset zemalja u procesu pristupanja EU. Putin će svoj rušilački uticaj primjenjivati gdje god može. Balkan ne smije da ostane siva zona za to. Zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina spadaju u naš prostor“, kazao je predsjednik Štajnmajer.

Češki premijer je takođe istakao da je proširenje na Crnu Goru, Srbiju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, nužno za bezbjednost kontinenta i same EU.

Njemački predsednik rekao je da napad Rusije nije samo na Ukrajinu već je istovremeno i na sve istorijske lekcije koje su i Njemačka i Češka i cijela Evropa izvukle iz dva svjetska rata.

– Sa ruskim napadom na Ukrajinu u Evropu se vratio rat. Podli napad na našeg susjeda istovremeno je napad na ideju miroljubivog susjedskog života u Evropi, kršenje međunarodnog prava sa posljedicama daleko iza granica Ukrajine a koje se tiču svih nas – kazao je Štajnmajer.

Njemački predsjednik istakao je više puta tokom govora da je EU istorijski najveći mirovni projekat koji treba braniti jer se ne podrazumijeva sam po sebi i nije neuništiv.

– Citirao bih (bivšeg) češkog predsjednika Vaclava Havela povodom intervencije na Kosovu da ‘ima trenutaka kada treba reći dosta’. To nije samo akt solidarnosti već i samoodržanja. Ruska agresija je napad na sve pouke koje smo u Njemačkoj i Evropi izvukli iz dva svjetska rata. Na taj napad možemo da odgovorimo na jedini način – podrškom Ukrajini kao sastavnom dijelu dio Evrope i budućoj članici EU – rekao je Štajnmajer.

Predsjednik Češke Petr Pavel istakao je na konferenciji povodom proslave dvije decenije Češke u EU, da bezbednost EU ne počinje na njenim granicama već mnogo dalje i da je nedopustiva ravnodušnost prema susjedima Unije.

– Imam razumijevanja za zemlje koje stoje na kapiji EU, njihove ambicije dokazuju privlačnost tog projekta. Proširenje je i geopolitička nužnost. Ako ostavimo Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju da stoje pred kapijom EU suviše dugo ostavićemo ih napospas Rusiji i akterima koji Evropi ne žele dobro – istakao je češki predsjednik.

Češki premijer Petr Fijala takođe istakao da je proširenje na Crnu Goru, Srbiju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, nužno za bezbjednost kontinenta i same EU.

– Dajmo im tu šansu i iskoristimo šanse koje će nam to donijeti. To proširenje je nužnost za bezbjednost EU. Svaka druga varijanta je gora kako za njih tako i za nas – dodao je Fijala.

Govreći o ključnim tekovinama i koristi od proširenja prije dvije decenije za sve članice EU, ne samo ekonomske već prvenstveno mir i rešavanje problema i nesuglasica postizanjem kompromisa, obojica predsjednika i premijer istakli su da Evropa sada mora aktivno da se brani jer ni ona nije neuništiva, kako od prijetnji spolja, kao što je agresivna politika Rusije, tako i iznutra.

– I unutar EU ima osporavanja osnovnih demokratskih vrijednosti. Neodgovorni populisti osporavaju i cio projekat EU. Krug zvjezdica na zastavi EU prikazuje prirodu našeg zajedništva – svi smo povezani a istovremeno slobodni. EU treba braniti jer sigurno nije neuništiva, kako je u govoru na Sorboni upozorio predsjednik Makron. Opasno je da se ponašamo kao da je ono što smo postigli zauvjek sigurno – kazao je predsjednik Njemačke.

Frank-Valter Štajnmajer pozvao je u Pragu Evropljane da izađu na evropske parlamentarne izbore i ne dozvole da im populisti podrivaju povjerenje u institucije i ubede ih da su oni najbučniji glasovi najvažniji.

– Nije istina da se u Briselu odlučuje o nama bez nas. Naši predstavnici, poslanici su u svim insticijama. Bez obzira ko je bio na vlasti u Češkoj glasali smo protiv u Briselu samo u jedan odsto slučajeva. Neodgovorni su glasovi onih koji osporavaju naše članstvo i traže da izađemo. Dobra alternativa EU jednostavno ne postoji- zaključio je češki predsjednik Pavel.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku