Preminuo Josip Manolić

post-img Josip Manolić
D.V. 15.04.2024. 18:20

Bivši predsjednik hrvatske Vlade i najpoznatiji hrvatski špijun Josip Manolić preminuo u 105. godini života.

Josip Manolić u svom radnom vijeku bio je pravnik, političar, borac u Drugom svetskom ratu i obaveštajac. U obije države, u Jugoslaviji, ali i u Hrvatskoj, jako se dobro kotirao.

Manolić je u javnosti smatran kontroverznom ličnošću s obzirom na to da mu se prebacuje njegovo djelovanje u Udbi, među kojima se ponajviše ističu optužbe u kojem ga krive za smrt nadbiskupa Alojzija Stepinca.

S druge strane, on je bio među ključnim akterima u razdoblju kad se stvarala hrvatska država.

Ono po čemu će sigurno biti upamćen je to što je imao veliku ulogu u osnivanju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), učestvovao je na njenoj osnivačkoj skupštini na Jarunu u Zagrebu. Manolić je bio jedan od najbližih saradnika Franje Tuđmana, prvog predsednika Hrvatske od uvođenja višestranačkih izbora. Ubrzo je imenovan za potpredsednika Predsedništva SR Hrvatske. U periodu od 24. avgusta 1990. do 17. jula 1991. bio je premijer Hrvatske, naslijedivši na toj funkciji Stjepana Mesića.

Šef kabineta mu je bio Tomislav Karamarko, budući predsednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tihomira Oreškovića. Hrvatski sabor je 25. juna 1991. godine izglasao izdvajanje Hrvatske iz SFR Jugoslavije i proglasio je nezavisnom državom. Manolića je u julu 1991. godine nasledio Franjo Gregurić.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku