Stiže teška vojna oprema – NATO jača svoje snage u BiH i na Kosovu

post-img Foto: EPA
R.B. 18.04.2024. 12:03

Vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a za Evropu i zapovjednik Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a, general Kristofer Kavoli, objavio je da NATO planira da pojača rezervne snage unutar misija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. Ova najava dolazi nakon kompletnog pregleda situacije na terenu, gdje je zaključeno da su potrebne ne samo veće, već i jače snage kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost u regionu.

– Ovaj proces je u toku. Dovešćemo više teške vojne opreme na teren, kao i više ljudi – izjavio je general Kavoli, tokom saslušanja pred Komitetom za oružane snage Američkog kongresa, održanog 11. aprila, prenosi Tanjug.

Osim toga, general Kavoli naglasio je da su pokrenute najmanje dvije fokusirane misije s ciljem prikupljanja više informacija i boljeg razumijevanja dešavanja na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Posebno ističe da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana. Osim toga, general Kavoli upozorava na aktivnosti Rusije koje, kako tvrdi, podstiču napetosti između Bošnjaka, Srba i Hrvata, s ciljem oslabljivanja zemlje i zaustavljanja produbljivanja veza s Evropskom unijom i NATO-om.

– Etno-nacionalistička politika sprečava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene evroatlantske integracije – istakao je američki general. Dodaje da bh. entitet Republika Srpska nastoji oslabiti državnu vlast.

Ove izjave dolaze u kontekstu rastućih tenzija na Balkanu, posebno nakon nedavnih dešavanja u regionu. NATO, zajedno sa svojim saveznicima, odlučno stoji u osiguravanju stabilnosti i sigurnosti na Balkanu, te će preduzeti odgovarajuće korake kako bi se očuvala mirna perspektiva u regionu.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku