EURO 2024 ANALIZA: Francuzi i Slovaci uspješni na otvaranju: Pobjede nad Austrijom i Belgijom

post-img Foto: EURO 2024
24kroz7 18.06.2024. 08:36

Na Evropskom prvenstvu u NJemačkoj, reprezentacije Francuske i Slovačke ostvarile su važne pobjede u svojim prvim utakmicama grupne faze.

Fudbaleri Francuske su pobIJedili Austriju rezultatom 1:0 u prvom kolu grupe D. Iako su “trikolori” imali više prilika, njihova realizacija nije bila na nivou, a jedini gol postigao je austrijski igrač Maksimilijan Veber, autogolom u 38. minutu nakon centaršuta Kilijana Mbapea. Francuzi su većim dIJelom utakmice kontrolisali igru, ali nisu uspJeli da povećaju prednost, iako su imali nekoliko dobrih prilika, posebno preko Mbapea i Olivijea Žirua.

Austrijanci su se pokazali kao čvrst protivnik, hrabro su igrali visok presing i često pritiskali zadnju liniju Francuske, ali nisu uspJeli da ozbiljnije ugroze golmana Majka Menjona. Najbliži izjednačenju bili su u nadoknadi vremena, ali je Vilijam Saliba blokirao udarac Prasa i sačuvao tri boda za Francusku.

U utakmici prvog kola grupe E, Slovačka je iznenadila Belgiju pobijedivši sa 1:0. Jedini gol na utakmici postigao je Ivan Šranc već u 7. minutu, što je Slovacima donijelo veliko samopouzdanje i vodjstvo koje su uspješno branili do kraja meča. Belgijanci su dominirali u posjedu i stvarali pritisak, ali nijesu uspjeli da probiju slovačku odbranu, uprkos tome što je Romelu Lukaku postigao dva gola koja su kasnije poništena nakon VAR pregleda.

Slovački vezista Stanislav Lobotka proglašen je igračem utakmice zbog sjajne igre u sredini terena, gde je uspješno neutralisao uticaj Kevina de Brujnea. Belgijanci, predvođeni Dokuom, nisu imali dovoljno podrške u napadu, što je omogućilo Slovacima da se uspješno brane i zadrže vođstvo.

Nakon prvog kola u grupi D, Francuska i Holandija imaju po tri boda, dok su Poljska i Austrija bez bodova. U grupi E, Slovačka i Rumunija imaju po tri boda, dok su Belgija i Ukrajina na nuli. U sljedećem kolu, Francuska će igrati protiv Holandije, a Austrija protiv Poljske, dok će se Slovačka suočiti sa Ukrajinom, a Belgija sa Rumunijom.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku