Bokserski savez uslovno odstranjen iz COK-a

post-img foto: COK
izvor: Vijesti 10.07.2024. 21:36

Bokserski savez Crne Gore uslovno je suspendovan iz Crnogorskog olimpijskog komiteta do kraja 2024. godine.

To je na kraju IV Redovne skupštine Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), saopštio Dušan Simonović, predsjednik COK-a.

– Međunarodni olimpijski komitet (MOK) iz članstva je isključio Svjetsku boksersku asocijaciju (IBA). Shodno tome, MOK je zatražio da naš Olimpijski komitet jednako postupi prema Bokserskom savezu Crne Gore. Upravni odbor COK-a odlučio je da članstvo BSCG bude uslovno suspendovano do kraja 2024. godine, uz želju i nadu da će nastali problemi biti riješeni do tada, te da će ponovo biti punopravan član – objasnio je Simonović.

MOK i IBA su odavno u konfliktu i bokserske kvalifikacione turnire za OI u Parizu je organizovao Međuanrodni olimpijski komitet.

To je napravilo problem bokserima, jer su iz programa OI izbačene polovine kategorija, pa osvajač evropske bronze, Tomislav Đinović, nije imao priliku da u svojoj, lakoj kategoriji, pokuša da ostvari olimpijski san.

Skupštini COK-a, prisustvovala su 35 od 54 delegata.

– Bliži se početak Olimpijskih igara, a iz objektivnih razloga nijesmo mogli ranije održati skupštinu. Na Dnevnom redu je 12 tačaka, a najznačija je usvajanje Finansijskog izvještaj za 2023. godinu. Pred nama su na razmatranju i usvajanju i izvještaji o događajima između dvije skupštine. Koristim priliku da čestitim našoj juniorskoj vaterpolo reprezentaciji koja je osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu, kao i svim sportistima koji su nedavno ostvarili zapažene rezultate. Do sada je poznato da će Crnu Goru na Olimpijskim igrama predstavljati 19 sportista. To su jedriličar Milivoj Dukić, bokserka Bojana Gojković, atletičar Darko Pešić, teniserka Danka Kovinić, plivač Miloš Milenković i plivačica Jovana Kuljača, te muška vaterpolo reprezentacija. Nadam se da ćemo i u Parizu imati uspješan nastup – kazao je Simonović.

Skupštini je, na poziv COK-a, prisustvo potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić.

– Partnerstvo je temelj svakog uspjeha. Zajedno, možemo i moramo raditi na tome da sport postane sastavni dio života svakog građanina Crne Gore. U tom kontekstu želim istaći da ćemo biti pouzdan partner Crnogorskom olimpijskom komitetu, ali i svim ostalim sportskim organizacijama u ostvarivanju svojih programskih ciljeva. U prilog mojim riječima ide to što je tekuća godina rekordna što se tiče budžeta koji je opredijeljen za sportske saveze, ali i to što su vrata Ministarstva otvorena za sve koji žele razgovor i pomoć od matičnog resora. Olimpijske igre u Parizu startuju za petnaestak dana, pa ću tim povodom iskoristiti priliku da poželim našoj delegaciji svu sreću na sportskim borilištima u Francuskoj. Siguran sam da će Crnu Goru u Gradu svjetlosti predstaviti na najbolji način, a u nama će imati najvatreniju podršku – nagalsio je Šćekić.

Na Skupštini je usvojen Finansijski izvještaj za 2023. godinu, koji je obuhvatao Izvještaj nezavisnog revizora o finansijskom poslovanju, kao i Izvještaj Nadzornog odbora o istom. Izglasan je i predlog finansijskog plana COK-a za tekuću, 2024. godinu.

Jednoglasno su usvojeni Izvještaj o učešću na zimskim Olimpijskim igrama mladih “Gangwon 2024”, kao i Izvještaj o pripremama za učešće na Olimpijskim igrama “Paris 2024”.

Predstavljena su i prihvaćena pravila o promovisanju i reklamiranju tokom olimpijskog perioda – Pariz 2024. Usvojen je i Izvještaj o sprovođenju strategije i Eitički kodeks COK-a.

Na sjednici je razmatrana odluka o datumu Izborne skupštine COK-a. Predloženo je da bude održana krajem oktobra ove godine.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku