EURO 2024 ANALIZA: Španija slavila u produžecima, Francuska preko penala do polufinala

post-img EURO 2024 ANALIZA: Španija : Njemačka i Portugal : Francuska
autor-img 24kroz7 06.07.2024. 07:00

Derbi četvrtfinala Eura je opravdao očekivanja. Igrao se atomski fudbal, bez garda i kalkulacija. Bilo je prilika, mnogo kartona, uzbuđenja i golova, a meč je riješen u neizvjesnoj završnici.

Španija je na kraju imala više sreće, ali i umijeća, te je nakon dugog perioda dominacije Njemaca i velikog broja propuštenih šansi uspjela da ponovi uspjeh sa prethodnog Eura i plasira se među četiri najbolje ekipe.

Igralo se otvoreno, agresivno i bez povlačenja. Ekipe su se smjenjivale u napadima i polukontrama, koje međutim nisu rezultovale izglednim prilikama.

Španci su se oslonili na napade kroz sredinu, s obzirom na to da je Njemačka zatvorila svoje bokove. Najbolje prilike su imali posle udaraca sa distance, ali ih je Nojer sve bez muke osujetio.

Sa druge strane, Njemačka je prijetila uglavnom nakon prodora i centaršuteva, a najbolje šanse imao je Haverc, koji je odigrao jedan od svojih lošijih mečeva na turniru.

Agresivan pristup oba tima doveo je do velikog broja faulova i kartona, a taj broj je srazmjerno rastao tokom čitavog meča.

U drugom dijelu se nije mnogo čekalo na gol, s obzirom na to da je Olmo nakon odličnog povratnog pasa Jamala u 51. minutu vrlo precizno šutirao i matirao Nojera.

Njemci su nakon toga odmah napali, ali nisu uspijevali da dođu do ozbiljnije prilike sve do udarca Andriha u 70. minutu.

Ulazak Filkruga u potpunosti je promijenio igru “pancera” koji su dobili na dubini i kako se meč bližio kraju bivali su sve opasniji.

Bili su Španci sabijeni u svoj kazneni prostor, što je dovelo do velikog broja prilika. Filkrug je pogodio stativu, što je bila najbolja šansa za Njemačku, sve do 89. minuta.

Tada je nakon ubacivanja sa lijeve strane Kimih odlično skočio i glavom uposlio Virca koji se odlično snašao i odveo meč u produžetke.

Tamo je umjesto čekanja penala, viđeno izuzetnih 30 minuta fudbala. Oba tima, a naročito Njemci, nisu željeli da sa bijele tačke odlučuju o svojoj sudbini, te su se svojski potrudili da se meč riješi ranije.

Viđeno je nekoliko izglednih šansi, a gard se ni u tim momentima nije podizao. Međutim, realizacija je izostajala i djelovalo je da će prvi finalista biti poznat tek nakon penala.

Tada se ponovo pojavio Olmo, savršeno centrirao u 119. minutu, a rezervista Merino izuzetnim udarcem glavom donio novu prednost Španiji.

Pokušali su Njemci ponovo da se vrate, imali su odličnu priliku preko Filkruga, ali je sreća bila saveznik “crvene furije”.

Karvahal je u samoj završnici dobio drugi žuti karton, zbog kog će propustiti polufinale sa pobjednikom meča između Francuske i Portugalije.

Fudbaleri Francuske plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva pošto su slavili nad Portugalom 5:3 poslije boljeg izvođenja penala. Za 120 minuta nije bilo golova.

Za razliku od prethodnog duela sa neiskusnom i ne toliko kvalitetnom Slovenijom u osmini finala, Portugalu ovoga puta meč bez golova i oslanjanje na penal serije nije bila pametna ideja.

Tragičar je bio Žoao Feliks, koji je u trećoj penal-seriji pogodio stativu.

Svi izvođači Francuske su bili precizni: Dembele, Fofana, Kunde, Barkola, zaključno sa Ernandezom. Kilijan Mbape je zamijenjen na kraju prvog produžetka zbog povrede.

Prvo poluvrijeme bilo je prava “uspavanka”, usljed velike opreznosti i takmičke discipline pod pritiskom važnosti meča. Drugo poluvrijeme je bilo prepuno prilika na obje strane i pravo je čudo da su ostale mirne mreže.

Menjan je branio šuteve Fernandeša i Vitinje u 62. i 64. minutu. Dva minuta kasnije Ruben Dijaz sjajnim uklizavanjem spasava Portugal od primljenog gola.

Kamavinga je u 71. minutu bio potpuno sam na petercu i uspio da šut uputi pored dalje stative.

Naredni ozbiljniji pokušaj do penala bio je tek po ulasku Feliksa, kad je upravo on šutirao glavom u spoljnu “malu mrežu”.

U polufinalu će igrati protiv Španije, koja je posle produžetaka eliminisala domaćina Nemačku sa 2:1.

 

 

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku