EURO 2024 ANALIZA: Spektakl na “Dortmund areni”: Portugal savladao Tursku sa 3:0, Češka remizirala sa Gruzijom

post-img EURO 2024 Gruzija : Češka / Portugal : Turska
autor-img 24kroz7 23.06.2024. 06:59

Više je navijača uletjelo na teren “Dortmund arene” u namjeri da “ukrade” selfi sa Kristijanom Ronaldom, nego što je Turska imala šuteva u okvir gola.

Ako bi se cijela utakmica svela na jedan potez, to bi svakako bio autogol štopera Turske Akajdina u 29. minutu za prednost Portuga 2:0. Propala kontra Portugalaca sa terenskom inicijativom u tim momentima krunisana je neočekivanim pogotkom usljed nesporazuma Akajdina i mladog golmana Bajindira. Od tog trenutka slijedi potpuna promjena na terenu.

Selektori Portugalije i Turske načinili su određene promjene pred meč. Roberto Martinez se okrenuo na formaciju 4-3-3, dok je Vinčeno Montela svoje supertalentovane tinejdžere Gulera i Jildiza ostavio na klupi.

Najozbiljniji period prijetnje Turaka bio je do 10. minuta sa neusjpelim uklizavanjem Akturkoglua pokraj lijeve stative kao najvećom prijetnjom po golmana Koštu.

Napadi po desnoj stranu turske odbrane rezultirali su golom Bernarda Silve u 21. minutu. Odlična akcija započeta po lijevom krilu. Nuno Mendeš se ubacio u prostor po ivici kaznenog prostora, dobivši loptu od Leaa pokraj same aut linije. Slijedi ubacivanje u kazneni prostor pravo do Silve iz “trećeg plana”.

Osam minuta kasnije uslijedio je pomenuti potez Akajdina, koji je uspio do kraja prvog poluvremena da dobije žuti karton, a da meč završi ranije zbog povrede. Partija za zaborav.

Turke je “dotukao” gol Bruna Fernandeša u 56. minutu. Valja istaći nesebičnost Kristijana Ronalda, koji se odlučio da asistira saigraču za laku egzekuciju, umjesto da postane najstariji strijelac u istoriji Evropskih prvenstava.

Portugal sa maksimalnih šest bodova dočekuje Gruziju u posljednjem kolu, dok će se Turci protiv Čeha boriti za prolaz dalje. Ekipi Vinčenca Montele odgovaraju pobjeda i remi za drugu poziciju.

Češka je bila bolji rival tokom većeg dijela utakmice, ali je Gruzija na kraju bila ta koja je mogla da osvoji tri boda.

Orijentisanosto na kontre Vili Sanjol i malo više smirenosti Lobdžanidzea je koštalo Gruziju pobede.

Česi su od samog starta dominirali i propustili veliki broj prilika u prvom dijelu koji je obilježio golman Gruzije Mamardašvili.

Gruzija nije imala niti jednu priliku sve do četvrtog minuta nadoknade prvog poluvremena, ali je nakon jednog prekida u završnici prvog dijela uspjela da dođe do vođstva.

Hranač je nesmotreno igrao rukom i poklonio penal Gruziji, a Mikautadze je svojim drugim golom na turniru doveo svoju ekipu u vođstvo.

U drugom poluvremenu se situacija na terenu nije pretjerano mijenjala, ali su gruzijske kontre postale sve opasnije. Imali su priliku Gruzijci u 57. minutu da udvostruče vođstvo, ali nisu najbolje riješili jedan u nizu kontranapada, što su Česi samo dva minuta kasnije kaznili.

Šik je odbijnu loptu od stative nakon udarca Lingra glavom posle kornera lako sproveo u mrežu i izjednačio rezultat.

Do kraja su Česi nastavili da pijrete, stvorivši još nekoliko prilika, ali nisu uspjeli da još jednom savladaju raspoloženog Mamardašvilija.

Na kraju je rezervista Lobdžanidze imao priliku da u poslednjoj sekundi donese pobjedu svojoj ekipi, ali je šutirao preko gola iz veoma izgledne situacije poslije kontre.

Gruzija je osvojila svoj prvi bod na velikim takmičenjima, ali će Češka sa većim optimizmom dočekati posljednje kolo, s obzirom na to da se sastaju sa Turskom, dok će ekipa Vilija Sanjola na megdan Portugalu.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku