EURO 2024 ANALIZA: Švajcarska pala posle penala, Turska posle preokreta: Engleska i Holandija u polufinalu

post-img EURO 2024 – Engleska : Švajcarska / Holandija : Turska
autor-img 24kroz7 07.07.2024. 08:00

Fudbaleri Engleske su se plasirali u polufinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj, pobijedivši Švajcarsku nakon rezultata 1:1 i boljeg izvođenja jedanaesteraca (5:3). Na “Diseldorfskoj areni” od prvog minuta četvrtfinalnog duela djelovalo je da su navijači osuđeni na dugo veče koje će se završiti izvođenjem jedanaesteraca. I zaista, posle 120 minuta prilično nezanimljivog i ziheraškog fudbala na semaforu je pisalo 1:1, a traljav šut Manuela Akanđija u prvoj seriji, koji je Pikford lako zaustavio, odlučio je da će Engleska u polufinale Evropskog prvenstva.

Englezi su se provukli nakon još jedne neubjedljive partije u Njemačkoj, ali neće mnogo mariti za utisak i statistiku u kojoj piše da su prvi šut u okvir Zomerovog gola uputili tek u 80. minutu utakmice.

Do 75. minuta utakmice, riječi ne mogu adekvatno opisati dosadni duel u Diseldorfu. “Prava prvenstvena” – eufemizam za ovakve utakmice, tačan pridjev bi bio – dosadna. Obije ekipe su na teren istrčale sa ogromnom dozom opreza, bez namjere da se upuste u bilo kakav rizik i odlučnije krenu ka golu protivnika.

Igralo se sporo i tromo, uglavnom na sredini terena, sa mnogo dodavanja koja nisu donosila nikakvu prednost – ja tebi, ti meni. Englezi jesu bili nešto opasniji i konkretniji, naročito po desnom boku gde je špartao Saka, ali u prvih 45 minuta nije bilo nijednog šuta u okvir gola.

Englezi su organizovali kakav-takav opasan napad u finišu prvog poluvremena, kada je Saka probio po desnom boku sve do peterca i proslijedio loptu do Mejnua, ali je Granit Džaka u poslednji čas blokirao njegov udarac iz neposredne blizine.

Druga polovina utakmice počela je po istom scenariju, ali su onda Švajcarci “prisvojili” loptu. Konstantno su bili na protivničkoj polovini, mnogo ofanzivniji od Engleza, koji su se branili u niskom bloku ispred Pikforda i čekali priliku za brz kontranapad. Nisu je dočekali.

Embolo je imao dve izgledne šanse, ali se nešto ofanzivnija i hrabrija igra Švajcaraca isplatila u 75. minutu, kada su nagrađeni, a Englezi kažnjeni za kukavički pristup. Ndoje je sa desnog boka uputio precizan centaršut po zemlji i pronašao Emboloa, koji se spretno snašao u petercu i smjestio loptu u mrežu. Pomogla mu je i katastrofalna reakcija Stonsa, koji je mogao da presječe dodavanje, ali mu je lopta prošla ispod noge i stigla do napadača Švajcarske.

Kao što često biva u fudbalu, rezultat se promijenio dva puta u pet minuta. Saka je spasao Engleze poraza i eliminacije sa šampionata Evrope. U 80. minutu, brzonogi igrač Arsenala povukao je loptu sa desnog boka u sredinu i izuzetno precizno šutirao sa ivice kaznenog prostora u dalji ugao. Lopta je liznula stativu i završila u golu. Švajcarci su mu ostavili previše prostora i vremena.

Nakon izjednačenja ni jedni ni drugi nisu žurili, jer je rizik bio prevelik. Duboko u nadoknadi vremena, sreća je ponovo bila saveznik engleskih fudbalera. Šer je odlično centrirao sa desnog boka, a Embolo nije vidio da mu je Ndoje iza leđa, pa je pokušao iz teške pozicije i praktično skinuo loptu sa glave saigrača kojem bi bilo mnogo lakše da savlada Pikforda.

Ostalo je 1:1 nakon isteka 90. minuta i kratke nadoknade, nije se ništa promijenilo ni u produžecima. Izabranici Gareta Sautgejta bili su mirniji i precizniji sa bijele tačke. Kažu da se sportska sreća brzo troši, ali Englezi su na rezervi stigli do polufinala. Igraće 10. jula u Dortmundu protiv boljeg iz duela Holandije i Turske.

Odvažni i dobro organizovani Švajcarci ostavili su pozitivan utisak u susednoj Njemačkoj, ali moraće da sačekaju novu priliku za plasman među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta.

Fudbaleri Holandije pobijedili su Tursku 2:1 u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Holanđani će u polufinalu Eura igrati protiv Engleske. Fudbaleri Holandije su savladali ekipu Turske 2:1 u četvrtfinalu prvenstva Evrope, osiguravši plasman u polufinale gdje ih očekuje meč protiv selekcije Engleske, s kojom će se boriti za finale Evra 2024.

Holandija održava nadu da može da ponovi rezultat iz 1988. godine, kada je bila prvak Evrope. Pobjeda protiv Turske se savršeno uklapa u taj narativ. Preokret protiv Turske uslijedio je posle hrabre i koncentrisane igre.

Turska je imala rezultat za prolaz među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta sve do 70. minuta. Međutim, utakmica traje 20 minuta više. Pad u igri Turske rezultovao je primljenim golovima i okončanjem sna o ponavljanju uspjeha iz 2008. godine – polufinale.

Taman kada se približavao posljednji dio meča, Holandija je krenula veoma brzo ka golu rivala i proizvela je završnu obradu akcija koja je nedostajala u prvom poluvremenu. Ovo je drugačija pobjeda Holanđana od bilo koje druge na ovom šampionatu, jer je uslijedila poslije preokreta. Ekipa Ronalda Kumana je pokazala visok nivo odlučnosti i lucidnosti.

Turska je do prednosti stigla u 35. minutu, a najveći žal navijačima i igračima biće sigurno slobodan udarac Arde Gulera u 56. minutu kada je pogodio stativu. To je zaista bila prekretnica na putu Turske do polufinala. Mlada i strastvena ekipa Vinčenca Montele susrela se sa iskusnom holandskom ekipom koja je dva puta postigla gol u drugom poluvremenu i za samo šest minuta stigla do preokreta i polufinala. Stefan de Fraj i Kodi Gakpo bili su strijelci za tim Holandije u 70. i 76. minutu meča.

Dramatična berlinska noć okončana je pobjedom Holandije i plasmanom u peto polufinale na prvenstvima Evrope od ukupno 11 učešća.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku