EURO 2024 – Mjesec dana strasti i vrhunskog fudbala

post-img Maskota za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj je plišani meda. Foto: Reuters
24kroz7 14.06.2024. 10:56

Danas počinje 17. Evropsko prvenstvo u fudbalu. Narednih mjesec dana ljubitelji najboolje igre sa loptom biće prikovani za male ekrane uz vrhunske utakmice.

Titulu brane fudbaleri Italije, ali ove godine nijesu favoriti. Titulu glavnog favorita na ovogodišnjem prvenstvu nose fudbleri Gordog Albiona. Iako su Englezi prvi favoriti po kladionicama, u stopu ih prate Francuska ali i domaćin Njemačka koja noćas i otvara prvenstvo u utakmici sa reprezentacijom Škotske.

Kada je region u pitanju na ovom prvenstvu učestvuju četiri selekcije. Pored Hrvatske, koja je do sada ostvarila najbolji uspjeh u „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“, na prvenstvu učestvuju i reprezentacija Srbije, koja se na prvenstvo vraća nakon 24 godine pauze, reprezentacija Slovenije i reprezentacija Albanije.

Grupna faza takmičenja podijeljena je u šest grupa, a u svakoj grupi su po četiri ekipe.
Grupna faza takmičenja podijeljena je u šest grupa, a u svakoj grupi su po četiri ekipe.

Ko su najveći favoriti ovogodišnjeg prvenstva?

Bukmejkeri najbolje kotiraju Engleskau, koja je aktuelni vicešampion Evrope, nakon što je na prethodnom prvenstvu u finalu izgubila od Italije koja se kao branilac titule kotira tek na šestom mjestu. Nakon Engleza slijedi vicešampion svijeta Francuska i domaćin Nemačka. Najmanje šanse bukmejkeri daju Albaniji, Slovačkoj i Gruziji.
Gruzija je reprezentacija koja je debitant na smotri najboljih evropskih reprezentacija.

Od regionalnih reprezentacija najveće šanse za osvajanje prvenstva ima Hrvatska, koja je deveta na listi favorita, dok je Srbija na poziciji 14.

Raspored utakmica po datumima i mjestu odigravanja

Koliko reprezentacija učestvuje i kakav je model takmičenja?

Kao i na prethodnom prvenstvu, na najboljoj smotri fudbala u Evropi učestvuje 24 reprezentacije, kao što je to bilo 2021. godine kada se prvenstvo održalo uz jedanaest država. Ovogodišnji EURO 2024 održava se u Njemačkoj.

Grupna faza takmičenja podijeljena je u šest grupa, a u svakoj grupi su po četiri ekipe. Prvoplasirana i drugoplasirana ekipa, kao i četiri najbolja trećeplasirana tima, izboriće pravo nastupa u osmini finala kada počinje „nokaut-sistem“.

Finale Evropskog prvenstva je na rasporedu 14. jula u Berlinu. Igra se na Olimpijskom stadionu.

Olimpijski stadion u Berlinu
Olimpijski stadion u Berlinu – Olympiastadion (Berlin)

Osim finalne utakmice ostalih 50 utakmica na EURO 2024 igraju se na deset stadiona u Nemačkoj.

EURO 2024 će biti otvoren večeras na „Alijanc Areni”  u Minhenu, kada će snage odmeriti domaćin Nemačka i reprezentacija Škotske.

Fudbaleri zemalja učesnica će najčešće igrati na Olimpijskog stadiona u Berlinu, čiji je kapacitet 71.000 mjesta, u minhenskoj Areni, sa kapacitetom 66.000 mjesta i stadionu u Dortmundu koji može da primi 62.000 posjetilaca. Na ovim stadionima će se igra po šest mečeva. Po pet utakmica se igra na stadionima u Štutgartu (51.000), Hamburgu (49.000), Diseldorfu (47.000), Frankfurtu (47.000) i Kelnu (43.000), a po četiri u Lajpcigu (40.000) i Gelzenkirhenu (50.000)

U Berlinu, na Olimpijskom stadionu, igra se finale, jedno četvrtfinale, jedan meč osmine finala, kao i tri utakmice grupne faze takmičenja.

Pripremite se za mjesec dana vrhunskog fudbala i kvalitetno provedenog vremena ako je fudbal vaša strast!

Raspored utakmica po datumima i mjestu odigravanja, možete preuzeti na ovom linku i samo popunjavati rezultate i odigrane utakmice.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku