Infantino: Nije pravedno da agenti uzimaju 500 miliona, a klubovi koji razvijaju igrače 30 miliona eura

post-img Gianni Infantino
24kroz7 20.04.2024. 14:30

Predsjednik FIFA Đani Infantino reagovao je na mreži X na nepravednu raspodjelu novca od prodaje igrača, te pozvao Vlade da se uključe u rješavanju ovog problema.

– Prošle nedelje je saopšteno da su engleski klubovi Premijer lige potrošili skoro 500 miliona eura na naknade posrednicima i agentima od 1. februara 2023. do 1. februara 2024. Većina ovog novca napušta fudbal. U istom periodu, engleski klubovi su platili manje od 30 miliona eura klubovima koji su obučavali i razvijali igrače – navodi Infantino.

– Ovi oblici kompenzacije i solidarnih plaćanja su propisani FIFA propisima i od vitalnog su značaja za hiljade manje privilegovanih klubova koji se bore da generišu dovoljno prihoda, te su stoga ključni za razvoj, obuku i pružanje prilika mladim igračima širom sveta. U FIFA-i se trudimo da implementiramo jasna i pravedna pravila u transferni sistem, uključujući regulative za agente, radi transparentnosti, odgovornosti i bolje redistribucije na svim nivoima igre. Zbog toga smo tuženi od strane nekih agenata, ali će FIFA nastaviti da brani svoj stav pred sudom.

Infantino je pozvao vlade i zakonodavce širom svijeta da se uključe u rješavanje ovog problema.

– Pozivam vlade i zakonodavce da nam se pridruže i igraju aktivnu ulogu u osiguravanju da sredstva generisana u transferima ostanu u fudbalu i dele se sa klubovima širom sveta, jer su apsolutno ključni za sadašnje i buduće generacije fudbalera – zaključuje Infantino.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku