Naučnici imenovali insekte po poznatim teniserima Federeru, Nadalu i Đokoviću

post-img Federer, Nadal i Đoković – Foto: REUTERS/PIXSELL
autor-img 24kroz7 16.07.2024. 08:23

Naučnici sa Čulalongkon univerziteta u Bangkoku otkrili su dvije nove vrste osa, koje su imenovali po čuvenim teniserima Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru, u znak poštovanja prema njihovim sportskim dostignućima. Ove parazitske ose sada nose imena Troporhogas rogerfedereri i Troporhogas rafaelnadali.

Profesorka Buntika Arikul, jedna od učesnica u istraživanju, objašnjava da ove ose pripadaju familiji parazitskih osa koje postavljaju svoje larve u žive domaćine, kao što su paukovi, krpelji, stonoge i larve raznih buba. Tokom razvoja, larve se hrane unutrašnjim organima domaćina, što na kraju dovodi do njegove smrti.

Nova otkrića potiču iz tajlandskih nacionalnih parkova Kao Jai i Kao Sok, gdje su ove ose nedavno identifikovane. Jedna vrsta je crno-žuta, dok je druga bijelo-narandžasta, a obije su dugačke oko šest milimetara.

Naučna zajednica već poznaje 112.000 vrsta osa, grupisanih u 70 zasebnih familija. Ovi insekti igraju ključnu ulogu u kopnenim ekosistemima kao grabljivice, paraziti i oprašivači. Većina osa su socijalni insekti koji žive u kolonijama koje mogu brojati stotine hiljada jedinki, uključujući nekoliko kraljica, plodne mužjake i hiljade radnika koji obavljaju sve poslove, od nabavke hrane do odbrane gnezda.

Zanimljivo je da su profesori Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu takođe imenovali novu vrstu insekta po još jednom poznatom teniseru. U radu objavljenom u časopisu „Annales Zoologici Fennici“, otkrili su vrstu insekta Duvalius djokovici, nazvanu po Novaku Đokoviću zbog njegove brzine, snage, istrajnosti, elastičnosti i sposobnosti da opstaje u surovim uslovima.

Ova otkrića ističu kako nauka može naći inspiraciju u sportskim herojima, odajući im počast kroz imenovanje novih vrsta, dok istovremeno doprinosi boljem razumevanju i očuvanju biodiverziteta našeg planeta.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku