Njemačka fudbalska tradicija pod udarom: Nike ruši Adidas, Kineski BYD dominira nad Audijem i Mercedesom

post-img Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024
24kroz7 12.06.2024. 22:05

Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje počinje u petak, 14. juna, donosi sa sobom neke neočekivane trendove i promene. Dok se Evropljani spremaju za igru, Kinezi su ti koji su u centru pažnje sa svojim ogromnim ulaganjima. UEFA je, prema navodima, zaradila impresivnih 2,5 milijardi evra, dok su sponzori iz prekookeanskih zemalja dominantni na ovom velikom sportskom događaju.

Sponzorstvo na Euru 2024 iznenadilo je mnoge, s obzirom da većina glavnih sponzora dolazi iz Azije, posebno Kine. Umjesto tradicionalnih evropskih brendova poput Audija ili Mercedesa, zvanično vozilo takmičenja je kineski BID, dok proizvođači sportske opreme poput Nikea i Adidasa očekuju  zaradu oko dvije milijarde evra tokom četiri nedjelje prvenstva.

Byd Seal Pure Electric

U međuvremenu, očekuje se da će lokalna policija strogo kažnjavati navijače koji ne nose originalne dresove, u skladu sa njemačkim zakonom o žigovima, sa kaznama koje mogu iznositi i do pet hiljada eura po prekršaju.

Evropsko prvenstvo održava se u deset fudbalskih gradova, a atmosfera će biti napeta već na otvaranju kada Njemačka istrči na teren sa Škotskom noseći dres sa tri trake, isti kao i 1954. godine kada su prvi put igrali u Adidas opremi. Međutim, od 2027. godine, Adidasov logo će nestati sa dresa Njemačke, budući da je Nike platio značajnu sumu novca kako bi postao novi sponzor.

Njemački domaći i gostijuci komplet

Odluka Njemačkog fudbalskog saveza da pređe na Nike izazvala je kontroverze, čak i među članovima savezne vlade. Dok su neki kritikovali komercijalizaciju sporta, drugi su isticali važnost tradicije i identiteta koji su bili povezani sa Adidasom.

Oprema za Euro 2024: Engleska, Francuska, Škotska i šta svaki tim nosi na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj možete pogledati na ovom linku.

Sa Kinezima kao glavnim sponzorima i partnerima na Evropskom prvenstvu, Njemački navijači su izrazili razočareenje što tradicionalni evropski brendovi nisu u prvom planu. Ova promjena u sponzorstvu jasno pokazuje globalnu prirodu fudbala i tržišta sponzorstava, gdje se komercijalizacija i globalizacija neraskidivo prepliću.

Sve oči su uprte ka Evropskom prvenstvu u fudbalu 2024, koje će biti velika prilika za kompanije kao što su Nike i Adidas da pokažu svoju dominaciju na globalnom tržištu sportske opreme. Očekuje se da će fanovi širom svijeta s nestrpljenjem pratiti svaku utakmicu i navijati za svoje omiljene timove, dok će sponzori pokušati da iskoriste ovaj veliki događaj kako bi promovisali svoje brendove i proizvode.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku