Slučaj lažnih vijesti o alžirskoj bokserki Iman Helif: I RTCG doprinio širenju mržnje i predrasuda

post-img Foto: Imane Khelif/Instagram
autor-img 24kroz7 02.08.2024. 12:17

Alžirska bokserka Iman Helif koja ovih dana učestvuje u Olimpijadi u Parizu našla se u centru pažnje, ali nažalost ne zbog svojih sportskih dostignuća, već zbog lažnih vijesti koje su se o njoj proširile u medijima i na društvenim mrežama.

O Helif, koja je predstavljala Alžir i na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, lažno su se proširile vijesti da je trans žena, nakon što je savladala Italijanku Anđelu Karini na takmičenju u boksu u Parizu.

Karini je predala meč samo 45 sekundi nakon početka, usljed teškog udarca u nos. Ovaj događaj, koji bi inače trebalo da slavi sportski uspjeh i vještinu Helif, bio je zasijenjen lažnim informacijama koje su kružile internetom.

Lažne vijesti da je Helif trans žena proširile su se nakon što su ruski mediji prenijeli tu informaciju, koju su poslije preuzeli drugi mediji, a da je nijesu provjerili.

Naime, Helif je jedna od dvije sportistkinje koje su diskvalifikovane sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva za žene. Međunarodni olimpijski komitet (MOK), koji nije organizovao Svjetsko prvenstvo, ali je zadužen za boks u Parizu, saopštio je da je Helif u poluteškoj kategoriji do 66 kilograma bila diskvalifikovana zbog povišenog nivoa testosterona, jer je rođena kao žena sa viškom muških hormona.

Povišen nivo testosterona na ovakvim testovima, inače, može ukazati na dvije stvari – prirodnu pojavu koja se javlja kod mnogih žena ili na potencijalnu upotrebu steroida koja je u sportu zabranjena. Svakako, ta informacija ne znači da je Helif trans žena, kako su mediji netačno protumačili i objavili.

Helif se i sama oglasila i obznanila da je do sada već devet puta doživjela poraze od žena.

Između ostalog, ove lažne informacije širio je i Javni servis Crne Gore – Radio i Televizija Crne Gore (RTCG) koji je o ovom slučaju neprofesionalno izvijestio. Lažni navodi potom su izazvali veliki broj negativnih komentara na račun trans osoba, što je samo dodatno pogoršalo situaciju.

Iman Helif je, inače, već imala zapažen nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje je stigla do četvrtfinala. Međutim, njeni sportski uspjesi su sada stavljeni u drugi plan zbog nepotrebnih kontroverzi izazvanih neprovjerenim informacijama.

Ovaj slučaj naglašava koliko je važno da mediji pažljivo provjeravaju informacije prije nego što ih objave, posebno kada su u pitanju osjetljive teme. Širenje dezinformacija ne samo da narušava ugled pojedinca, već može imati dalekosežne posljedice po društvo u cjelini i ranjive grupe, jer se time podstiču mržnja i netrpeljivost prema marginalizovanim grupama.

Na kraju, važno je napomenuti da, sve i da je Helif zaista trans žena, a nije, svi zakoni nedvosmisleno kažu da svaka osoba, bez diskriminacije, ima pravo da se bavi sportom, pa tako i trans osobe. Slučaj širenja lažnih vijesti o Iman Helif samo je dodatno podstakao mržnju prema trans zajednici koja se vjekovima suočava sa teškom diskriminacijom i nerazumijevanjem. Takođe, pokazao je i koliko mediji, pa i oni u Crnoj Gori, ne poznaju standarde etičkog izvještavanja o ranjivim kategorijama društva kao što su trans osobe.

Iman Helif zaslužuje da bude prepoznata po svojim sportskim vještinama i dostignućima, a ne po lažnim i štetnim optužbama. Ovaj incident je poziv na buđenje za sve medijske profesionalce da se pridržavaju najviših standarda tačnosti i etike u svom izvještavanju.

Rasprava (1)
S
Samo danas
03.08.2024.

Alzirka je muskarac po gradji, misicnoj masi i snazi. Kad jednoga dana ubije, ili pretvori u biljku nekoga u ringu, svi ce priznati da je car go.

Odgovori

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku