Afera Do Kvon – Kako je Milojko Spajić izgubio povjerenje građana

post-img Ilistracija 24kroz7 – Tera (Luna)
autor-img Jadranko Planinić 18.06.2024. 12:31

Milojko Spajić, aktuelni premijer Crne Gore, našao se u središtu afere koja je umnogome uzdrmala njegov kredibilitet, narušila budućnost njegove političke karijere, ali i njegove partije. Afera Do Kvon, koja je izbila prošle godine, stavlja u fokus pitanje odgovornosti i transparentnosti Spajića koji je davao nejasne, kontradiktorne i krajnje sumnjive izjave na ovu temu od njegog samom početka pa do danas.

Do Kvon, kontroverzni južnokorejski biznismen, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Crnoj Gori zbog falsifikovanja putnih isprava, postao je poznat po svojoj umiješanosti u brojne finansijske malverzacije na polju kriptovaluta, zbog čega ga potražuju i nadležni organi Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje. Njegovo ime se na svjetskom nivou pominje u negativnom kontekstu, posebno u vezi sa propadanjem kriptovalute Terra (LUNA) i gubitkom milijardi dolara za investitore. Upravo ovakva reputacija izazvala je niz pitanja kada su se pojavile informacije o njegovoj povezanosti sa Spajićem i zajedničkom radu u ovoj oblasti.

Danas su podgoričke “Vijesti” objavile da dokumenti američkog suda pokazuju da je Spajić kao fizičko lice bio 16. na listi ulagača u Teraform Labs, u fazi kad je ta firma prikupljala kapital za razvoj i istraživanje projekta sa kriptovalutama, koji je poslije 4 godine propao. Spajić je do sada tvrdio da je firma u kojoj je radio prevarena za 75.000 eura, a ne lično on.

Pismo koje je Do Kvon poslao crnogorskim institucijama sugerišu da je imao značajan uticaj na Spajića i da je bio uključen u različite finansijske operacije koje, u najmanju ruku, nijesu bile transparentne. Navodi da je Spajić bio ključna figura u omogućavanju Kvonovih aktivnosti u Crnoj Gori, bez dileme baca sumnju na njegove motive i etičnost njegovih postupaka.

Dok Spajić tvrdi da su sve optužbe neosnovane i da je njegova veza sa Do Kvonom isključivo poslovne prirode, javnost zahtijeva jasne odgovore. Transparentnost i odgovornost su ključni elementi svakog demokratskog društva, a trenutna situacija ostavlja utisak da se nešto krije. Nije dovoljno reći da je sve urađeno u skladu sa zakonom, već je potrebno pokazati da je sve urađeno i u skladu sa moralnim i etičkim normama koje građani očekuju od nekoga ko je aktuelni premijer.

Štaviše, optužbe o mogućim finansijskim zloupotrebama i veza sa kontroverznim biznismenima podsjećaju na staru praksu političkih i poslovnih elita prije 30. avgusta 2020. da koriste svoje pozicije moći za lične interese. Ako su ove optužbe istinite, to bi značilo da je Spajić iskoristio svoj politički položaj na štetu građana Crne Gore, čime je dodatno narušio povjerenje u politički sistem zemlje.

Spajić do sada nije shvatio da transparentnost i odgovornost nijesu opcioni, već neophodni aspekti njegove dužnosti. U tom kontekstu i današnja reakcija Spajića na ovu temu nakon objave zvaničnih dokumenata Sjedinjenih Američkih Država pokazuje dozu neozbiljnosti ali i njegov osjećaj krivice u ovom slučaju.

Tako afera Do Kvon pokazuje je da je premijer Spajić isuviše neozbiljan za vršenje ove odgovorne funkcije i da, inspirisan kalkulantsko-berzanskom logikom, pokušava prenebregnuti sve činjenice, vrijeđajući time zdravu logiku i inteligenciju građana i javnosti Crne Gore.

U vremenu kada su građani sve više skeptični prema svojim liderima, političari poput Spajića time pokazuju da nijesu spremni da se suoče sa posljedicama svojih djela, čime ozbiljno rizikuje da bude upamćen kao još jedan primjer korupcije i zloupotrebe moći u balkanskoj politici.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Stav" nijesu nužno i stavovi redakcije 24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku