ANTI/PREPORUKE Andrea Perišić: Uvijek bih preporučila feminističku literaturu i animirane filmove

post-img foto: Andreaa Jelić/privatna arhiva
autor-img 24kroz7 03.07.2024. 13:00

Andrea Perišić rođena je 1996. godine na Cetinju. Studirala je komunikologiju. Radi kao novinarka u Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Za 24kroz7 ove nedjelje ona dijeli svoje anti/preporuke.

Šta čitate ovih dana, a šta biste preporučili našoj čitalačkoj publici?

Trenutno čitam Svi u ovoj prostoriji će jednog dana umrijeti, knjigu Emili Ostin o mladoj i izgubljenoj ženi, koja govori o važnosti mentalnog zdravlja. Uvijek bih preporučila feminističku literaturu, recimo djela nigerijske autorke Čimamande Ngozi AdičiSvi bi trebalo da budemo feministi i Draga Idžeavele ili Feministički manifest u petnaest predloga. Takođe, Priču o Gendžiju, jedan od prvih japanskih romana, koji je napisala Murasaki Šikibu, japanska dvorska dama.

Koji film ste posljednji pogledali, a koji smatrate izborom za dobro provedeno veče?

Posljednji sam gledala novi film Hajaa MijazakijaDječak i čaplja. Uvijek bih iznova gledala bilo koji animirani film Studija Ghibli. Mislim da sva djeca treba da odrastu uz njih.

Koji album ili izvođača volite da slušate ovih dana, ali i inače?

Rationale i njegov istoimeni album iz 2017. Inače volim da slušam i muziku iz animiranih filmova i serija. Recimo, muzika iz filma Laputa: Castle in the sky je sjajna.

Koju ste seriju posljednju bindžovali, a koju biste mogli uvijek iznova da gledate?

Serije, nažalost, već neko vrijeme nijesam u stanju da gledam, zbog velikog problema sa koncentracijom. Kad sam bila tinejdžerka gledala sam Sons of Anarchy i baš sam je voljela. Obožavala sam i korejske serije, raznih žanrova i njih bih uvijek preporučila – recimo Cheese In The Trap ili Fight For My Way. Takođe, Naruta, zauvijek.

Koje onlajn naloge na društvenim mrežama najviše pratite i zbog čega?

Uglavnom pratim bookstagram naloge – ljude koji govore o knjigama na Instagramu. Izdvojila bih Prerazmišljavanje i sve druge onlajn platforme koje je stvorila njegova autorka Katarina Kostić.

Preplavljeni smo sadržajem. Šta biste posavjetovali naše čitaoce da zaobilaze ovih dana?

Sve što ih čini nesrećnim, uvijek – bili to ljudi, vijesti ili nešto treće, nije važno. Možda to i nije uvijek moguće, ali valja pokušati.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Stav" nijesu nužno i stavovi redakcije 24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku