ANTI/PREPORUKE Vladan Otašević: Ova zemlja ima toliko toga što će vam dan učiniti boljim samo ako krenete

post-img foto: Vladan Otašević/Facebook
autor-img 24kroz7 26.06.2024. 13:00

Vladan Otašević, tv autor, novinar i producent. Preko 30 godina u medijima, što nesporno govori da je rođen sredinom sedamdesetih prošlog vijeka 😊 Do sada je radio za brojne medije, organizovao poslednju veliku Crnogorsku gitarijadu 2000. godine, bio koordinator nekoliko festivala za Crnu Goru.

Urednik i voditelj radio emisija “Rock café” i “Emisija u 9”, urednik i voditelj TV jutarnjeg programa “Podgoričko jutro”, ljetnjeg programa “Podgoričko ljeto”, urednik i voditelj emisije “Turistička patrola”, autor i producent TV formata “Dnevnica”, “Dokument”, “Dvorište”, “Ima jedno mjesto”, “Vožnja drumom”

Ove nedjelje Vladan Otašević čitaocima 24kroz7 donosi svoje Anti/preporuke

Šta čitate ovih dana, a šta biste preporučili našoj čitalačkoj publici?

Vjerovatno to dođe sa godinama, ali sve više me zanimaju istorijske i političke teme, radije gledam dokumentarne nego igrane filmove i prije ću pogledati neku emisiju istraživačkog karaktera nego seriju. Prije nekoliko nedelja mi je kćerka poklonila knjigu “Barbarosa” od Džonatana Dimblbia. Pisac koristi dosad neobjavljene arhivske spise da bi detaljno opisao događaje koji su prethodili i činili vojnu operaciju kodnog naziva Barbarosa, a kojom je Hitler pokušao da pokori Rusiju.Tek sam počeo čitanje, pa ne mogu još da napišem kompletne utiske, ali prve strane obećavaju dobro štivo.

A kada je u pitanju preporuka, mislim da bi sva djela Moma Kapora bila idealna za ljeto i odmor. ”Sva godišnja doba su prolazna, samo je leto najprolaznije”, govorio je Kapor. Zato ljeto treba trošiti lagano i uživati u njemu, nikako ga opterećivati. A uživati se može u podgoričkom žaropeku, durmitorskim pejzažima, hladnoj Cijevni, vožnji kajakom na Morači ili čunom po Skadarskom jezeru, raftingu Tarom, kampovanju bilo gdje, penjanju na neki od planinskih vrhova ili kupanju u nekoj planinskoj rijeci ili jezeru…. Ko voli može i more 😊 A sve su to mjesta na kojima se lijepo uklapaju Una, Ana, Ivana, Zoe, Foliranti, 011, Istok – Zapad, Halo Beograd, Zelena čoja Montenegra koju je pisao sa Zukom Džumhurom…

foto: Vladan Otašević/Facebook
foto: Vladan Otašević/Facebook

Koji film ste posljednji pogledali, a koji smatrate izborom za dobro provedeno veče?

Poslednji film koji je ostavio baš jak utisak na mene je “Interstellar” Christophera Nolana. Moja prijateljica Nataša je predložila da gledamo film i bila je u pravu. Ne volim mnogo naučnu fanstastiku, ali ova tema i način obrade su izuzetni. Prepun je jakih emocija. A tek vizuelni efekti… I film vas natjera da se dobro zamislite.

A za preporuku imam još jedan koji će takođe da natjera na razmišljanje. To je “Don’t look up” sa Leonardom di Kapriom u glavnoj ulozi i koji je jako ozbiljna komedija koja na kraju ostavlja smrznut osmijeh. I evo još jedan kao odlična preporuka za dobro provedeno veče. Riječ je o filmu “The best offer” (2013.) Sa ova tri filma ne može se pogriješiti.

foto: Vladan Otašević/Facebook
foto: Vladan Otašević/Facebook

Koji album ili izvođača volite da slušate ovih dana, ali i inače?

Ovo je najteže odgovoriti. Muziku slušam u zavisnosti od ambijenta, društva i raspoloženja. Nemam omiljeni album, pjesmu, grupu, izvođača… Muzički sam ostao zaglavljen pred kraj prošlog vijeka. Nijesam mogao da se uklopim u sve ono što je donio napredak tehnologije. A kad se udruže tehnologija i primitivizam dobije se užas. Zato najčešće slušam staru muziku svih žanrova. Od novih dobrih stvari povremeno uhvatim nešto što me razdrma, ali to je rijetko. Poslednje što mi se dopalo je Neon – Dječak sa vjetrom u kosi, Silente – Terca na tišinu, a sviđaju mi se Ničim izazvan, Random … Volim da slušam Nikolu Vranjkovića, ali ne ljeti 😊

Koju ste seriju posljednju bindžovali, a koju biste mogli uvijek iznova da gledate?

Nedavno sam gledao “Vreme smrti” snimljenu po romanu Dobrice Ćosića. Sjajan pogled na početak Prvog svjetskog rata. I to se uklapa u konstataciju sa početka teksta, da me sve više zanimaju istorijske priče. Sad gledam “Vreme zla”, ali nije moranje, jer ne želim da mi ljeto prođe uz tv.

Nijesam od onih koji će lijepo vrijeme da provedu pred ekranom. Izuzetak je fudbal. Uživam u Evropskom prvenstvu i pratim gotovo sve utakmice. Ali ako biram između odlaska bilo gdje i dobre serije, uvijek ću izabrati “bilo gdje” 😊

foto: Vladan Otašević/Facebook
foto: Vladan Otašević/Facebook

Koje onlajn naloge na društvenim mrežama najviše pratite i zbog čega?

Pratim one koji pokazuju kako se nešto stvara rukama, kao i “nature” naloge. Sve ostalo mi nije puno zanimljivo.

Preporuka za praćenje su @wider.horizons @pravilovska @svemir_yeti

foto: Vladan Otašević/Facebook
foto: Vladan Otašević/Facebook

Preplavljeni smo sadržajem. Šta biste posavjetovali naše čitaoce da zaobilaze ovih dana?

Moja osnovna preporuka je da ovih dana i svih ostalih dana vaši čitaoci i svi ostali, provode što manje vremena ispred bilo kakvog ekrana i da ne dozvole da im život prolazi gledajući druge kako žive. Život nije na ekranu ispred vas, već u ambijentu oko vas. Ja radije idem da okosim travu u Zagarač ili da bilo što drugo radim, nego da pratim što se na društvenim mrežama događa. Ova zemlja ima toliko toga što će vam dan učiniti boljim samo ako krenete. Zato je moja preporuka, kad me već dopalo da mogu da preporučim, odlazak bilo gdje.

foto: Vladan Otašević/Facebook
foto: Vladan Otašević/Facebook

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Stav" nijesu nužno i stavovi redakcije 24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku