Crnom Gorom uzduž i poprijeko: Jezera Bjelasice

post-img
autor-img Jasna Gajević 01.07.2024. 08:00

Najpoznatije jezero na Bjelasici je Biogradsko. Smješteno je u srcu Nacionalnog parka „Biogradska gora“. Oko njega se nalazi jedna od nekoliko posljednjih evropskih prašuma. Biogradsko jezero tokom godine posjećuje veliki broj ljudi. Uživaju u „hvatanju kruga“ oko jezera. Zbog raznih zanimljivih interaktivnih sadržaja ovo je omiljena tura i za mališane. Naravno, ovdje se često okupljaju i društva oko roštilja. Uglavnom, ovdje svako može naći omiljenu zanimaciju. Krajem ljeta nivo vode značajno opadne. Jezera, kao i ljudi, imaju ograničen vijek trajanja, ali kad vidimo Biogradsko jezero u njegovom najboljem izdanju, ušuškano među stoljetnim stablima, teško nam je da povjerujemo da ga nekad neće biti.

Ukusi se razlikuju, ali meni je poslije Biogradskog najljepše jezero ovoga masiva Pešića jezero. Smjestilo se između vrhova Zekova Glava i najvišeg vrh Bjelasice – Crne Glave. Do Biogradskog jezera se može doći autom, ali do Pešića jezera samo blizu njega, i to samo terenskim autima. Vrh Bjelasice Zekova glava je savršeno mjesto da se Pešića jezero pogleda iz ptičje perspektive.

Pešića jezero sa Zekove Glave
Pešića jezero sa Zekove Glave

Međutim, ako želite da se dođete do njega, da napravite krug oko jezera i prođete kroz „čarobnu šumu“ koja raste u njegovoj okolini, morate da se spustite nešto oko 280 visinskih metara. Trud će biti višestruko nagrađen, posebno ako odlučite i da se okupate. Jezeru se može dosta blizu prići i sa druge strane. Sa puta Jezerine – Lubnice skreće se ka katunu Pešića Rupa od kojeg se do jezera brže i lakše stigne nego sa Zekove glave.

Pešića jezero
Pešića jezero

I do Šiškog jezera se može stići autom. Iako je put makadamski, uspijevala su ranije do njega da dođu i mala auta. Sada, ako put nije popravljen tokom posljednja dva mjeseca, ne krećite tamo bez dobrog terenca. Do Šiškog jezera se stiže iz Lubnica, preko Kurikuća, a može i preko Bjelasice, sa dobrim terencem. Ko ima volje i kondicije – najljepše je pješke. Pored jezera se nalazi katun Šiška, jedan od i dalje aktivnih katuna na ovim prostorima.

Šiško jezero
Šiško jezero

U blizini Šiškog jezera, oba na po oko kilometar udaljena od njega, nalaze se još dva manja jezera: Malo Šiško jezero i Ševarine. Malo Šiško jezero jeste malo, nema šta. Ipak, ima status jezera i bojom se trudi da bude originalno u odnosu na komšiluk i šire.

Malo Šiško jezero
Malo Šiško jezero

Ševarine ili Ševarinsko jezero zimi je pokriveno snijegom, a ljeti većim dijelom ševarom – vodenim biljkama. Očigledno je da se i njegov vijek bliži kraju. No, još uvijek je tu i vrijedi ga posjetiti.

Ševarinsko jezero
Ševarinsko jezero

Neposredno ispod Crne glave, najvećeg vrha Bjelasice, nalazi se još jedan biser Bjelasice – Ursulovačko jezero. Do njega se može doći isključivo pješke. I u njemu se ljeti možete osvježiti kupanjem. Čini se da su stranci orniji da se upuste u tu avanturu.

 Ursulovačko jezero
Ursulovačko jezero

Nedaleko od Ursulovačkog jezera nalazi se najmanje jezero na ovom planinskom masivu Malo Ursulovačko jezero ili Blatina. Udaljeno je od Ursulovačkog jezera oko 800 metara dužnih i oko 120 metara visinskih. Pretežno se koristi za napajanje stoke.

Ljeto je pred nama. Neka vam izazov ovog ljeta bude da upoznate svih sedam jezera Bjelasice (ukoliko niste do sad).

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Stav" nijesu nužno i stavovi redakcije 24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku