Mladen Ivanović o senzacionalnom otkriću na Duklji: Skiti i Crnogorci

post-img foto: Mladen Ivanović/privatna arhiva
autor-img 24kroz7 10.07.2024. 10:06
Povodom senzacionalnog otkrića na lokalitetu Duklja na kojem je tim arheologa Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore (CZKACG) otkrio “Životinjska sahrana”, koja se ubraja se u jedan od najrjeđih arheoloških nalaza, svoje viđenje na fejzbuk profilu iznio je reditelj i aktivista Mladen Ivanović.
– Po riječima Vojislava D. Nikčevića, na obalama Crnog mora, kod Azova i Ponta, živio je narod po imenu Skiti. Jedan njihov ogranak, odnosno enklava, još od V vijeka p.n.e. imao je kolonije na Balkanu oko Skadarskog jezera. Čak su imali i svoje kraljeve, po Titu Liviju. Taj narod je bio ratnički i nomadski. Gumno mu je bilo mjesto gdje se održavala skitska skupština. Ta gumna su bila ogromna i mogla su primiti veliki broj onih koji su odlučivali o sudbini naroda. Tu su se i dva puta godišnje održavale velike svečanosti u slavu Boga Rata, Vatre i Ognjene svjetlosti – piše Ivanović.
– Imao je duhovnog i svjetovnog vođu, a narod bi, kad bi preminuo jedan od vođa, sebi kidao dijelove tijela. Sahranjivali bi se u humkama i nisu imali vidljivih tragova svoje kulture. Bili su veoma vezani za svoje konje i njima bi pravili posebne sahrane, tzv. “životinjske sahrane”. Juče je na Duklji pronađena jedna takva “životinjska sahrana”, što je nevjerovatna vijest. Još jedino gdje su arheolozi pronašli takve sahrane jeste na obalama Crnog mora – naglašava Ivanović.
– Takođe, znamo da je u prvom vijeku p.n.e. u Duklji postojao jedan od najvećih hramova Ognjene svjetlosti u ovom dijelu Rimskog Carstva. O kidanju dijelova tijela kad umru vođe, odnosno, našoj zaslijepljenosti vođama, o gumnu koje je najsnažnije preživjelo u Crnoj Gori, o ratničkom i nomadskom narodu, neću trošiti riječi u paralelama. Ko nije zatrovan vidjeće ih i sam – poručuje Ivanović.
– Ovakva otkrića nisu bazirana na mitovima, nacionalističkim konstrukcijama koje često koriste selektivne ili iskrivljene verzije istorije da bi opravdali svoje ciljeve. Govore nam o multikulturalizmu i brojnim narodima koji su živjeli na ovom prostorima, sa kojima dijelimo nevjerovatne sličnosti i od kojih smo potekli – kazao je Ivanović.
– Time nam dozvoljavaju uvid u pluralizam, a ne u jedan narod ili jednu naciju, što je najčešći vid etnocentrizma koji živimo. I ne kraju, povezuju nas sa globalnim kontekstom od koga tako bježimo. Ibra mi. Nadam se da će nam ovakva otkrića, za koja ne sumnjam da bi ih bilo na desetine, pomoći da razbijamo nacionalističke mantre, i otkrivamo više o sebi i onima koji su tu bili prije nas – zaključuje Ivanović u svojoj fejzbuk objavi na ovo senzacionalno otkriće na lokalitetu Duklje.
На слици може бити: кост

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Stav" nijesu nužno i stavovi redakcije 24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku