Tragičan odnos uvoza i izvoza: Crna Gora sve više zavisi od uvoza

post-img Foto: Uvoz- Izvoz; Universal Cargo
autor-img Piše: Miodrag Đuranović 18.04.2024. 09:31
  • Prošlogodišnji podaci o uvozu i izvozu u Crnoj Gori jasno pokazuju zabrinjavajući trend koji ukazuje na sve veću zavisnost o uvozu, stavljajući pod znak pitanja stabilnost domaće proizvodnje. Sa iznosom od 744 miliona eura za uvoz hrane, postaje očigledno da je Crna Gora postala zemlja koja se sve više oslanja na uvoz, umjesto da razvija sopstvene resurse.

Posebno poražavajuće je što u zemlji koja ima plodne ravnice poput Zetske i Bjelopavlićke, te bogate prirodne potencijale na sjeveru i jugu, uvozimo ogromne količine osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

Samo iz Albanije, koja ima slične klimatske uslove kao mi, uvezeno je svježeg povrća u vrijednosti od 6,5 miliona eura. Mlijeka i mliječnih proizvoda uvezeno je čak 85 miliona, mesa i preradjevina 172 miliona, voća i povrća 113 miliona, sireva skoro 30 miliona, pa čak i jaja u vrijednosti od nepunih 2 miliona. Paradajz stiže iz Senegala (skoro 8 miliona eura), krompir iz Luksemburga, a maslinovo ulje samo iz Italije u vrijednosti od 1,5 miliona eura, uprkos postojanju pola miliona stabala maslina u našoj zemlji. Posebno zabrinjavajuće je uvoziti vodu u iznosu od čak 14 miliona eura.

voce i povrce

Postavlja se pitanje, šta od nabrojanog ne može biti proizvedeno u našoj zemlji? Apelujemo na privrednike da podrže domaću proizvodnju tako što će redovno otkupljivati i plaćati naše proizvode, a posebno apelujemo na velike lance marketa da daju prednost domaćim proizvodima. Crna Gora je blagoslovena prirodnim resursima za poljoprivredu i stočarstvo, te je važno iskoristiti ove potencijale.

Predlažemo da se postigne dogovor o značajnom prostoru na policama marketa za domaće proizvode. Minimalno 50% asortimana treba da bude domaćih proizvođača, što će motivisati male proizvođače da se bave poljoprivredom i stočarstvom. Ovo neće samo podržati domaću proizvodnju, već će takođe smanjiti uvoz i doprinijeti ekonomskom razvoju zemlje.

Subvencionisanje domaćih proizvođača umjesto uvoza će značajno povećati izvoz i iskoristiti prirodne potencijale Crne Gore.

Vrijeme je da se prestanemo deklarativno izjašnjavati kao patriote i počnemo djelovati u pravcu stvarne podrške domaćoj proizvodnji.

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Stav" nijesu nužno i stavovi redakcije 24kroz7

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku