Coca-Cola, Nutella, McDonalds: Ovo su čuveni recepti koji su promijenjeni

post-img Coca Cola
24kroz7 19.05.2024. 10:00

Da li ste znali da su čuveni recepti nekih od omiljenih pića i hrane promijeljeni tokom godina? Koji su to drevni ukusi i arome koje su ostale u prošlosti i zamijenjene novim recepturama?

Čuveni “Coca-Cola” recept sa kokainom

Najpoznatiji mjehurići na svijetu su bez sumnje obilježili istoriju pića. Tajni recept “Coca-Cola” sokova je promijenjen samo nekoliko godina nakon prve proizvedene bočice. Nije nepoznato da je u početku sadržala kokain koji su vrlo brzo izbacili iz spiska sastojaka.

Razlike u ukusu među državama su već viđene, ali najveća greška se desila kada je 1985. godine lansirana “Coca-Cola” koja je bila slađa nego inače. Zbog čak 79 dana protesta i žalbi, kompanija je bila primorana da obnovi drevni čuveni recept.

Kako je Mars promijenio svoj čuveni recept?

Čuvene Mars čokoladice sa karamelom napravljene su 1932. godine u SAD-u, a nivo tajnosti njihovog recepta je ogroman. Ipak tokom vremena došlo je do malih promjena – doduše u gramaži. Ove čokoladice su postepeno smanjivale svoju gramažu zbog navodne gojaznosti kod potrošača. Međutim, na kraju su potvrdili da su ipak bili u pitanju samo troškovi proizvodnje.

Misterija promijenjenog “Nutella” recepta

2017. godine vijest o promjeni čuvenog “Nutella” recepta izazvala je burne reakcije među milionskim potrošačima. Grupa kupaca iz Njemačke je prvo uporedila boju, a onda i listu sastojaka: “Nutella” je imala svjetliju nijansu, više šećera i više mlijeka. Javnost je reagovala tako žestoko da je proizvođač morao da ih razuvjeri izjavljujući da čuveni recept jeste promijenjen, ali da je ukus ostao isti.

I “McDonalds” je izmijenio čuveni recept za pomfrit

Neodoljivo dobar ukus “McDonalds” pomfrita poznat je gotovo svima. Nepogrješivu aromu pečenog mesa pomfritu je davala goveđa mast u kojoj se pržio. Međutim, 1990. godine je istragom novinara utvrđeno da je ovaj lanac brze hrane promijenio čuveni recept za prženje pomfrita. Danas se za pomfrit koristi mješavina ulja u tajnim proporcijama uz dodatak arome mesa.

Recept Fanta sokova se razlikuje od države do države

Rođena je u Njemačkoj tokom Drugog svjetskog rata kao alternativa “Coca-Cola” sokovima, a danas ima čak 200 različitih ukusa širom svijeta. Ne samo što se ukusi razlikuju od države, nego i originalni sok od pomorandže ima drugačiji ukus. Izgleda da svako to radi na svoj način, jer je količina šećera na 100ml proizvoda totalno drugačija.

“Pringles” na meti lojalnih veganskih potrošača

Poznato je da “Pringles” s vremena na vrijeme obraduje svoje potrošače novim ukusima koje konstantno mijenja. Ipak 2016. potrošači su primetili da je čips manji, a pakovanje uže što je izazvalo uzbunu. Pet godina kasnije, odluka o dodatku mlijeka u neke od najpopularnijih ukusa je „zaradila“ ozbiljne kritike zbog toga što više nisu veganski, pa je čitava grupa potrošača bila razočarana.

Promjena čuvenih recepata hrane i pića koje toliko volimo može izazvati opštu uzbunu među potrošačima. Pravi je izazov da se kompanije nose sa tim, a u većini slučajeva ostaje tajna zbog čega je došlo do nove recepture.

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku