IT firma otkriva: Postavite neprobojnu lozinku

post-img Foto: Myhrtoolkit
24kroz7 19.05.2024. 09:00

Prema istraživanjima IT firme “Hive Systems”, jednostavna lozinka od osam znakova može biti razbijena za samo 37 sekundi, dok je za lozinku od 16 znakova potrebno više od jednog vijeka da bi se probila. Ovaj proračun naglašava važnost korišćenja dužih i složenijih lozinki za zaštitu naših podataka.

“Hive Systems” je nedavno objavio svoju tabelu lozinki za 2024. godinu, koja prikazuje vrijeme potrebno za hakovanje lozinke korišćenjem najmodernijeg hardvera dostupnog potrošačima. Tabela se ažurira svake godine, pružajući najnovije informacije o sigurnosti lozinki.

Mnogi veb-sajtovi trenutno zahtijevaju lozinku od najmanje osam znakova sa mješavinom slova, brojeva i simbola. Međutim, stručnjaci savjetuju da bi korisnici trebalo da razmisle o korišćenju dužih lozinki, jer one nude znatno veći broj mogućih kombinacija koje hakeri moraju da pogode.

Metoda “grube sile”, koja koristi pokušaje i greške, može razbiti jednostavnu lozinku od osam znakova sastavljenu samo od brojeva za samo 37 sekundi. Nasuprot tome, za lozinku od 16 znakova hakerima bi bilo potrebno 119 godina. Čak i složena lozinka od osam znakova koja miješa brojeve, velika i mala slova, te simbole, zahtijeva sedam godina da se probije, što je znatno manje vremena u poređenju sa lozinkom od 16 znakova sastavljenom samo od brojeva.

Tabela za 2024. godinu pokazuje da je vrijeme potrebno za razbijanje lozinki duže, zahvaljujući analizi robusnijih metoda šifrovanja. Ipak, stručnjaci upozoravaju da će se ovo vrijeme vjerovatno smanjiti kako se računarska snaga bude povećavala u narednim godinama.

“Hive Systems” naglašava da su lozinke koje testiraju nasumično generisane. Ako je lozinka prethodno ukradena, koristi riječi iz rječnika ili se ponovo koristi između različitih veb lokacija, vrijeme potrebno za njeno probijanje značajno opada.

Kako bi dodatno osigurali svoje podatke, korisnici mogu da testiraju jačinu svojih lozinki na veb stranici “How secure is my password?”. Pored toga, menadžeri lozinki su popularno rješenje koje omogućava bezbjedno čuvanje i šifrovanje akreditiva za prijavu, olakšavajući upravljanje kompleksnim i jedinstvenim lozinkama.

Iako veb lokacije obično imaju bezbjednosne funkcije za sprječavanje hakovanja “grubom silom”, kao što je ograničavanje broja pokušaja, stručnjaci preporučuju korišćenje dodatnih slojeva bezbjednosti poput dvofaktorske autentifikacije. Umjesto čestih promjena lozinki, savjetuje se kreiranje jakih, jedinstvenih lozinki koje ćemo redovno koristiti, osim ako nisu ugrožene. Ovaj pristup se smatra efikasnijim jer smanjuje rizik od korišćenja slabijih lozinki i ponavljanja sličnih kombinacija.

Zaključuju, ažuriranje lozinki da budu duže i složenije može značajno povećati sigurnost vaših podataka i smanjiti šanse da hakeri uspješno probiju vašu zaštitu.

I na kraju poručuju – Ima li boljeg načina da započnete današnji dan od podsjetnika da je naša tablica lozinki za 2024. dostupna za besplatno preuzimanje ovdje -> Are Your Passwords In The Green?

POVEZANI ČLANCI

Komentariši

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodno je ispuniti sva polja označena sa *

Prije pisanja komentara molimo da se upoznate sa Pravilima komentarisanja.


Sačuvaj moje podatke na ovom pregledniku